22.5.2017. 11:56
0
Kad bi igrali samo napadači Grci ne bi imali šanse
Jučer su završene mnoge dileme kada je riječ o nacionalnim prvacima u najjačim nogometnim prvenstvima u Evropi. Stara dama osvojila je šesti put zaredom Scudetto, a Miralem Pjanić se u svojoj šestoj sezoni uspio okititi prvom titlom prvaka Apeninima.

Izgleda da je prelazak iz Rome u Juventus bio pravi potez, iako su mnogi bili skeptični, jer je Pjanketa na početku čekao težak zadatak. Naime, zamjeniti Paola Pogbu koji je napustio Staru damu i vratio se Old Traford nije bilo nimalo lako. Međutim u 53 odigrane utakmice u svim takmičenjima  sa 10 golova i 11 asistencija u svojoj prvoj sezoni u crno bijelom dresu, "Mali Princ" je pokazao da je dorastao jednom vrhunskom timu kao što je Juventus. Pjaniću je ovo drugi naslov u dresu “Stare dame”, koji je poput onog prvog u Kupu Italije proslavio sa zastavom BiH i u društvu svog sina Edina. Početkom sljedećeg mjeseca imat će priliku da osvoji i treći, kada njegov tim igra finale Lige šampiona protiv Real Madrida.

Ako je ko mogao ugroziti vladara italijanskog nogometa, bila je to Roma, ali Rimljani su kiksali u odlučujućim utakmicama, a navijače posebno boli nedavni poraz od gradskog rivala Lazia. Da su u tom meču slavili, šamipon Italije odlučivao bi se u posljednjem kolu, a svjedoci smo kroz historiju da su posljednji mečevi u sezoni znali ponuditi različite epiloge, mnogo puta iznenađujuće. Edin Džeko u dresu Rome odigrao je najbolju sezonu karijeri, u 57 odigranih utakmica kapiten bh. reprezentacije postigao je 42 pogotka, od toga 28 puta zatresao je mrežu u italijanskom prvenstvu. Edin je ove sezone oborio i nekoliko timskih rekorda. Do kraja prvenstva ostalo je još samo takmica sa Genovom na Olimpicu, u kojoj će Dijamant pokušati popraviti svoj golgeterski učinak. Trenutno vodi na listi strijelaca, prvi pratilac mu je Mertens iz Napolija koji na svom kontu ima 27 postignutih pogodaka.

Senad Lulić, reklo bi se standardno dobar u promjenljivoj sezoni “Nebesko plavih”. U 31 utakmici postigao je 3 gola i zabilježio 9 asistenija. Lulić je svoju posljednju utakmicu u sezoni odigrao sinoć, s obzirom da je prije vremena isključen u domaćem porazu Lazia protiv Intera.

Mate Jajalo i Toni Šunjić nisu sa Palermom uspjeli izboriti opstanak u Serie-A. Palermo još na početku sezone bio među kandidatima za ispadanje, što se na kraju obistinilo, ali i pored toga Jajalo i Šunjić dobili su pozive selektora Baždarevića za naredni meč reprezetacije koji Zmajevi igraju protiv Grčke.

Begović “grijao” klupu

Chelsea je pobjedom na svom terenu protiv davno otpisanog Sunderlenda 5:1 potvrdio svoju ovosezonsku dominaciju u Engleskom Premiershipu. Na Stamford Bridgeu je upriličena dodjela pehara i medalja, koju je dobio i golman bh. reprezentacije Asmir Begović . Uz saigrače, Begović je svoj prvi trofej proslavio sa suprugom Nicole i kćerkama Taylor i Blair Rose. Što se tiče njegovog učinka na terenu, Asmir je uglavnom grijao klupu, pa je realno očekivati da prvi golman našeg A tima u narednoj sezoni potraži drugu sredinu u kojoj će imati veću minutažu.

Bičakčić na izlazim vratima Hoffenheima

Ermin Bičakčić na kraju sezone vjerovatno napušta redove Hoffenheima. Za usluge stopera reprezentacije BiH interes pokazuju dva kluba. Jedan od njih je i novi-stari njemački bundesligaš, ekipa Stuttgarta, dok je drugi klub engleski premijerligaš West Bromwich Albion. Prema medijskim informacijama Bičakčić je bliži prelasku na Otok. Tokom ove sezone često se žalio na nedovoljnu minutažu, ali to je više posljedica čestih rotacija trenera Hoffenheima Juliana Nagelsmanna.

Rezultat slika za ermin bičakčić

Vedad Ibišević sezonu u Bundesligi završio je sa na učinku od 12 golova u prvenstvu, uz još dva koja je postigao u mečevima Herthe u kvalifikacijama za Evropsku ligu.


Raspoloženi napadači

Nakon što je dres Cesene promijenio sa onim engleskog Bristol Citiya, Milan Đurić je polusezonu u Championshipu okončao je s dva gola, a dodatnih šest postigao je jesenas u mečevima Serie B.

Igre mladih napadača koji dolaze poput Armina Hodžić, Riada Bajić i Kenana Kodre ulijevaju nam dodatni optimizam pred odlučujući meč sa Grčkom.

Armin Hodžić je u dresu zagrebačkog Dinama odigrao sjajno ovoga proljeća. U HNL-u 15 puta tresao protivničke mreže, ali to nije bilo dovoljno da Dinamo odbrani titulu prvaka. Uz to je zabio i pet "komada" u Kupu Hrvatske.

Fantastičnu sezonu igra i Riad Bajić u Konyasporu. Bivši saigrač Hodžića u omladinskim selekcijama Željezničara ove sezone proslavio je 17 golova u turskoj Super ligi i tri u Kupu Turske, od kojih dva u polufinalu koja su timu iz Konye osigurala borbu za trofej.

Nakon jedne sezone u La Ligi Osasuna se vraća u Segundu, ali s obzirom na dobre nastupe novopečeni reprezentativac Kenan Kodro mogao bi vrlo lako ostati u najjačem rangu španskog fudbala. U prilog tome govori i činjenica da je sin legendarnog Mehe Kodre ove sezone sedam puta zatresao mrežu protivnika, što je skoro četvrtina ukupnog broja golova koje je njegov tim postigao u Primeri.

Prema statistici bh. napadači imali su uspješne sezone. Međutim, to je samo jedan dio ekipe. Da li će to biti dovoljno da savladamo Grke?!

"Očigledno je da ovu utakmicu ulazimo sa raspoloženim napadačima, ali s druge strane ne možemo reći da su naši defanzivci imali sjajne sezone iza sebe. Nije sve tako sjajno, imamo i mi svojih problema, pratimo mi i Grke. Mnogi od njih igraju u velikim klubovima i u dobroj formi. Jasno je da je pred nama veliki izazov", izjavio je selektor nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević.

 

Novinar: Admir Oručević

 

 

 

 

 

 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.