7.7.2017. 17:23
4
"Igrali smo za reprezetaciju BiH, a spavali u autobusima. Nismo imali feninga u džepu, ali bila nam je čast"
Lavinu negativnih komentara izazvao je proteklih dana košarkaški reprezentativac BiH i igrač 'Portland TrailBlazers-a' Jusuf Nurkić.

Nurkić je krajem juna putem svog oficijelnog Facebook profila saopštio da neće igrati za reprezentaciju u pretkvalifikacijama za plasman na SP, za što je izazvao salve negativnih komentara na društvenim mrežama.

"Zbog procesa rehabilitacije nakon povrede u protekloj NBA sezoni ove godine, nažalost, neću moći nastupiti u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Procjena je ljekarskog tima mog kluba da je povreda u takvom stanju da zahtijeva oprezan pristup i poseban program rada, kako bih spreman dočekao novu sezonu za nekoliko mjeseci. Dres BiH uvijek sam nosio sa velikim zadovoljstvom i vjerujem da ću ga nositi još dugi niz godina. Nažalost, ovaj put spriječila me je povreda. Reprezentaciji želim sve najbolje u predstojećim utakmicama", napisao je Nurkić na svom profilu.

Nakon što se našao na udaru sportske javnosti, popularni Nurk odlučio je da se ponovo javno oglasi putem twitera, uputivši svojim "hejterima" jasnu poruku :

"Alo patriote šta ste učinili za BiH, osim komentara, da je učinite ponosnom", napisao je Nurkić.

Pojedini mediji su Jusufovu poruku protumačili kao "zakucavanje" njegovih hejtera. Ja lično mislim da mu to nije trebalo. Međutim ne treba još dodatno potpaljivati vatru.

Ovaj slučaj nas je potaknuo da kontaktiramo pojedine sportiste koji su nosili dres sa državnim grbom, bez obzira o kojem sportu je riječ i da ih upitamo šta je za njih predstavljalo biti reprezetativac BiH.

"Ja sam dres BiH nosio 1993. godine kada je bilo najteže i porediti moju generaciju sa današnjom je jako teško. Mi smo igrali srcem. Cilj svakog igrača je bio da igra za reprezenaciju, a danas neki drugi ciljevi imaju prioritet. Igrali smo za reprezetaciju, a spavali u autobusima, nismo imali feninga u džepu i bila nam je čast. Danas spavaju u hotelima sa pet zvjezdica, vozaju se avionima, dobijaju dnevnice i neće da dolaze. Lako se to riješi, nećeš jednom da dođeš, nećeš više nikad. Iz godine u godinu to je sve veći problem i tome se treba stati u kraj ", izjavio je nekadašnji košarkaški reprezentativac BiH Emir Halimić, aludirajući na nedolazak mladog Sanija Čampare  na pripreme juniorske reprezetacije BiH pred Eurobasket u Slovačkoj.

Halimić je rekao da selektor i ljudi iz košarkaškog saveza BiH snose odgovornost za činjenicu da mnogi mladi igrači olako shvataju reprezentativni dres.

Jedan od onih koji je s ponosom igrao za svoju zemlju je bivši fudbaler Sarajeva Džemal Berberović. Generacija u kojoj su pored Džeme nastupali Sergej Barbarez, Elvir Bolić, Elvir Baljić i mnogi drugi, iako se nije uspjela kvalifikovati ni na jedno veliko takmičenje, ostat će upamćena kao tim koji je na terenu ostavljao posljednji atom snage za ovu zemlju.

"Imao sam veliku čast i privilegiju da postanem reprezentaivac BiH. Kao dječak sam maštao o tome. U reprezetaciji sam prešao sve selekcije i zaista sam ponosan na taj period u svojoj karijeri. Mnogo igrača je prodefilovalo kroz fudbalsku reprezetaciju BiH u zadnjih 15-ak godina i bez obzira na nacionalnost mislim da je velika većina njih srcem igrala za ovu zemlju",
izjavio je je za Source Džemal Berberović.

Za rukomentu reprezetaciju BiH nastupao je sjajni golman Enid Tahirović. U svojoj bogatoj karijeri branio za mnoge klubove i osvojio mnogo trofeja, ali nikada nije sa bh. reprezentacijom zaigrao na velikom takmičenju.

"Nažalost nismo imali tu sreću da ugledamo svjetla jednog velikog takmičenja, ali i danas se naježim kada se sjetim tih trenutaka, to je nešto što ću pamtiti dok sam živ. Činjenica da sam bio kapiten te selekcije predstavljala je posebnu težinu. Rado sam se odazivao, nisam propuštao reprezetativna okupljanja. Onaj ko želi da igra, on se odazove svakom pozivu i uvijek je dobrodošao, a onaj koji traži izgovore bolje mu je da ostane kući", rekao je Enid Tahirović.


Novinar: Admir Oručević 

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.