22.8.2017. 13:47
1
Najtoplije ljeto u posljednjih 20 godina još uvijek nije 'reklo svoju posljednju riječ': Stiže šesti po redu toplotni val
Glavni grad Albanije Tirana sa izmjerena 32 stepena jučer je bio najtopliji grad, dok je glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo sa 20 stepeni Celzijusa bio je najhladniji grad na Balkanu.

Građani Sarajeva nisu navikli na ovakve vremenske prilike, jer ovo ljeto ostat će upamćeno kao jedno od najtoplijih koje je je izmjereno u glavnom gradu BiH. U prilog tome govori činjenica da smo ovog ljeta bili svjedoci čak pet toplotnih valova. Meteorolog amater Nedim Sladić u izjavi za naš portal najavio je vremensku prognozu koja nas očekuje u narednih petnestak dana. Prema njegovim riječima očekuje nas još jedan toplotni val za dane vikenda.

"Ovih dana zahvatila nas je hladna fronta koja je donijela značajniji pad temperatura, negdje i do 15 stepeni Celzijusa. Tako je jutros u Sarajevu na području Butmira izmjereno 8 stepeni, što je definitivno dosta hladno za mjesec august. Međutim zahlađenje neće potrajati dugo jer već za vikend očekuju nas ponovo visoke temperature. Bit će to šesti po redu toplotni val za ovu godinu. Zračne mase sa sjevera Afrike dovući će topao zrak na naše prostore, a glavnina nestabilnosti dalje će se premještati na sjever kotinenta, izjavio je Nedim Sladić.

Kako nam je rekao zbog nadolazećih okolnosti temperature će već od četvrtka u južnim i sjevernim djelovima naše zemlje prelaziti temperaturu od 30 stepeni.

"U petak će doći i do širenja na centralni dio. Velike vrućine će se zadržati sve do 29. i 30 augusta. Za nadolazeći vikend i ponedjeljak na jugu i sjeveru Bosne očekuju se temeprature blizu 40 , dok se na području Sarajeva ne očekuje temperatura veća od 36 stepeni. Noći će također postati sve toplije, međutim kako je dan kraći i zagrijavanje je sve sporije, a kako je noć duža tako se odvija i ciklus hlađenja, pa su šanse za tropske noći zbog toga manje u odnosu na protekli toplotni val koji je bio najizraženiji u posljednjih 20 godina. Ovaj što nam slijedi neće biti tako jak, ali definitivno još uvijek ne možemo reći da će nakon njega nastupiti kraj ljeta, jer ćemo i u septembru imati dosta sunčanog vremena, mada neće biti velikih vrućina, govori Sladić.

Ovo ljeto jedno je od najtoplijih u posljednjih 20-ak godina. U rangu je sa ljetom iz 2012, 2015, 2003 i 2007 godine. U budućnosti kako nam je rekao amater meteorolog Nedim Sladić, možemo očekivati naizmjenične cikluse blagih i žestokih ljeta.

"Itekako se može ponoviti situacija koja se desila 2014. godine, kada smo imali izuzetno blago ljeto, zapravo ljeto kakvo se i očekuje na našim prostorima, sa velikim količinama padavina, što je karakteristično za centralni dio Bosne. Naravno, imat ćemo slična ljeta ovome i zaključak je da će ona biti raznolika u budućnosti", izajvio je za Source amater meteorolog Nedim Sladić.



Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.