14.9.2017. 16:44
3
Jedna od posljednjih izjava glumice Nade Đurevske, evo šta je rekla za Source portal
Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica Nada Đurevska preminula je sinoć u 65 godini života.

Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine, Nada je stigla u Sarajevo.

Vijest o smrti istaknute pozorišne i filmske glumice zatekla njene kolege, prijatelje, jer svi su složni u jednom, a to je da nas je napustila glumica koju će u budućnosti rijetko ko dostići. 

Glumica Jasna Diklić istakla je da su preminula Đurevska i ona, osim što su generacijski bile bliske, radile zajedno te posebno ističe sjajnu predstavu “Sarah Bernhardt” koju su igrale prije deset godina.
 
- I ostat će mi zauvijek u pamćenju kao jedna od dražih predstava. U karijeri, uvijek sam govorila da će Nadu teško ko dostići, ona je bila izuzetna glumica. Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena  glumica – kazala je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica.

Hadžihafizbegović: Kako je živjela, tako nas je i napustila 

- Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila - rekao je u izjavi za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović. 
 
Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.
 
-Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog - poručio je Hadžihafizbegović.
 
Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama.
 
- Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo - smatra Hadžihafizbegović.
 
Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentiranija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.
 
- Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila - kazao je Mustafić.

Posebno dirljiv status na svom Facebook profilu napisao je glumac Enis Bešlagić.

"Bože, hvala Ti što si nas počastio sa ovom divnom osobom za naših života... Počastvovan njenom dobrotom kroz Tvoju milost, imao sam privilegiju doživjeti svu posebnost i ljubav Nade... Podari mir ovoj duši iskrenoj Bože", napisao je glumac Enis Bešlagić.

"Istina je nažalost. Naša Nada je umrla. Ne znamo šta se tačno dogodilo. Pokušali smo razgovarati sa njenim članovima porodice, ali su nedostupni. Ovo je veliki gubitak za naše pozorište koje je dugo godina bilo Nadina kuća",kazala je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, Marijela Hašimbegović.

Imao sam veliku čast da kao novinar prije nekih mjesec dana telefonski razgovaram sa Nadom, koja je i tom prilikom bila onako mirna i tiha, a u izjavi za naš portal rekla je sljedeće:

"Ja sam imala veliku porodicu i nisam nikada imala mnogo vremena, ne sjećam se da sam sa nekim kolegom popila kafu mimo snimanja i proba. Pokušavala sam sačuvati svoj privatni život. Moj suprug je bio upravnik pozorišta, pa se nisam mnogo družila sa kolegama glumcima i zbog toga sam u jednu ruku izbjegavala velika okupljanja, jer na istim može doći do nekih nepredviđenih situacija”, kroz smijeh nam je tada izjavila Nada Đurevska.

Za Source portal je ispričala kako je tokom godina na snimanjima različitih filmskih i pozorišnih scena imala veliki broj teških i stresnih situacija.

“Najveća nesreća za glumca je kada se ne razumije sa redateljem, tj. kada on ima jednu koncepciju lika, a vi sasvim drugu. To sam najteže podnosila u poslu, jer uglavnom se na kraju nađe polovično rješenje. Druga stvar koja mi je uvijek smetala su noćna snimanja, koja su počinjala u 10 sati navečer, a završavala se ranom zorom. Sjećam se da je bilo situacija da sam tražila bilo kakvu stolicu ili stepenicu samo malo da odspavam”, rekla nam je Nada Đurevska. 


Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Nada Đurevska je dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine. Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada:

“Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, kazala je Đurevska.


Novinar: Admir Oručević

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.