25.9.2017. 11:08
0
Evropske zemlje u kojima je gore nego u Africi: Ovo mjesto zauzima BiH
Poznato je da je Hrvatska tokom ljetnih dana preplavljena turistima, međutim BiH tu priviliegiju uglavnom ima tokom zime. Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Igman prepoznatljive su po svojoj ljepoti u regiji i Evropi. Imamo jako puno potencijala za razvoj turizma, samo je potrebno više ulaganja i više promocije.

S druge strane U BiH ne dođe niti jedan turista, a da ne proba jela s roštilja, janjetinu s ražnja, teletinu ispod saća i zalivene poslastice.

Bh. tradicionalna kuhinja jeftinija u odnosu na evropsku hranu i to je dobar način promocije i stvaranja dobre slike u očima turista.

Prema podacima koje objavljuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija BiH je definisana kao jedna od zemalja sa najjačim potencijalom rasta prihoda od turizma, gdje procijenjena godišnja stopa rasta iznosi više od 10 posto.

Prema svim pokazateljima, čak i u vrijeme svjetske ekonomske i finansijske krize, sektor turizma u Bosni i Hercegovini je bilježio rast.

CNN je krajem 2016. godine objavio 10 razloga zašto se bi se turisti trebali uputiti prema Bosni i Hercegovini.

Uzbudljiv glavni grad: Sarajevo


Skoro tri četvrtine glavnog grada Bosne i Hercegovine bilo je uništeno tokom  rata, ali Sarajevo je u proteklih nekoliko godina ponovno postao uzbudljiv grad. Historijski centar grada spaja istok i zapad- posjetioci se vrlo lako mogu jedne sekunde osjećati kao u Beču , a već iduće kao u Istanbulu. To se najbolje može osjetiti u uskim ulicama oko Baščaršije. Građevine iz doba Austro-Ugarskog Carstva okužuju ulice oko Ferhadije.
Iako su vidljivi mnogi znaci nedavne prošlosti- mecima izrešetani zidovi i groblja na brdima, Sarajevo je grad koji bira život.

Nevjerovatna priroda

Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu nemoguće  je ne zaljubiti se u njen krajolik. Kamene planine koje se usjecaju sa tirkizno plavim rijekama i vodopadima čine većinu zemlje. Dok Bosna i Hercegovina ima samo 25 km jadranske obale, koju zasjenjuju uvale Hrvatske i Crne Gore, ipak pobjeđuje u vožnjama divnim dolinama.

Jajce

Historijski gradovi


Sarajevo se može istraživati danima, ako ne i sedmicama, ali se isplati izaći iz glavnog grada i istražiti druge gradove.

Mostar je jedan od najspektakularnijih gradova u Bosni i Hercegovini, primarno zbog otomanske arhitekture i poznatog Starog Mosta. Most je raznesen 1993., ali je rekonstruiran. Danas je most visok 24 metra s kojeg mnogi skaču u rijeku Neretvu.

Povezana slika

Također vrijedi posjetiti Počitelj, grad u južnoj Hercegovini iz otomanskog perioda.

Jajce se nalazi na sjeverozapadu Bosne, te je okrunjen srednjovjekovnom tvrđavom i prekrasnim vodopadima.

Topli i srdačni ljudi

Iako su ratni užasi jos uvijek svježi u sjećanjima stanovništva, Bosanci će rado ugostiti strance. Gosti koji ostaju kod Bosanaca piti će dosta kafe i jesti dok ne budu puni. Posjetioci će primijetiti da će im lokalno stanovništvo rado priskočiti u pomoć u svakom trentutku. 

Bosanska kultura ispijanje kafe

Kafa je stub bosansko-hercegovačkog društvenog života. Pri prvom susretu, bosanska kafa će vam dosta ličiti na tursku, ali lokalno stanovništvo inzistira na tome da je njihova apsolutno drugačija.

Fino mljevena zrna se miješaju sa ključalom vodom u metalnoj posudi zvanoj džezva. Kafa se miješa dok ne dobije lijepu boju, te  sipa u okruglu posudicu, zvanu fildžan. Često se služi sa šećerom u kocki koji se umače kako bi se smanjila gorčina kafe.

Dok je bosanska kafa eho otomanske tradicije, postoje i druge vrste kafa po ugledu na zapadnoeuropsku tradiciju i služe se sa kolačima.

Slikovni rezultat za bosanska kafa

 
Jeftino je

Sarajevo je jedan od najjeftinijih europskih glavnih gradova, a izvan grada cijene su još niže.

Obrok će vas koštati jako malo (3-5 konvertibilnih maraka, odnosno manje od 3 $), a ukoliko ovo usporedimo sa susjednom Hrvatskom, čije cijene su jako slične zapadnoeuropskim cijenama, ovo je smiješno jeftino. Ovo znači da bi mnogi posjetioci mogli potrošiti puno novca na prelijepim bazarima.

Odlična za shopping

Postoji mnogo super prilika za shopping u Bosni i Hercegovini, a cijene su jako niske u usporedbi sa ostatkom Europe. Ručno rađeni bakreni predmeti, ručno rađena čipka, kao i tradicionalni tepisi i nakit samo su neki od mnoštva ponude. Još zanimljivije su hemijske olovke, koje se mogu pronaći na Baščaršiji, rađene od metaka ispaljenih prije 20 godina.

Etnička i vjerska raznolikost

Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja poznata po različitostima u  populaciji stanovništva. Tako možete čuti ezane koji pozivaju na molitvu zajedno sa  crkvenim zvonima. U donjem dijelu Sarajeva nalaze se džamija, sinagoga, katolička i pravoslavna crkva u neposrednoj blizini.

Zemlja avanture

Posjetioci željni avanture pronaći će u Bosni i Hercegovini sve što im treba.

Kamene planine su fantastične, ne samo za pješačenje i planinarenje, nego nude mogućnost raftinga, paraglajdinga i vožnju biciklima po planinama.

Dobro razmislite ukoliko idete neobilježenim stazama, jer neka područja još uvijek predstavljaju rizik od minskih polja iz prošlog rata.

Hrana

Od hrskavog bureka punjenog bijelim sirom do divnih komada mesa sa roštilja, bosanska je kuhinja skromna, ali zadovoljavajuća. To bi značilo da je teško nadmašiti  porciju šopske salate sa svježe pečenim mekanim hljebom.

Šta odbija turiste? 

Jedna od najposjećenijih stranica za zabavu 9GAG u svom istraživanju kao razloge zbog kojeg turisti ne bi trebali posjetiti našu zemlju navode agresivne pse lutalice.

"U BiH postoji mnogo agresivnih pasa lutalica, a Bosanci i Hercegovci poručuju svima koji su alergični na tetanus da ne posjećuju njihovu zemlju, posebno Sarajevo gdje su česti slučajevi psećih napada na djecu i odrasle u svako doba dana", navodi 9GAG.


Kada govorimo o negativnim stvarim i u sirmoaštvu smo u samom vrhu. Naime Portal "HowAfrica" objavio je spisak 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka.

Od zemalja u regionu tu su Hrvatska u kojoj je kako je navedeno zastrašujući konstantni porast onih koji žive ispod praga siromaštva.  Crna Gora i Srbija su na 5. i 4. mjestu u ovom segmentu, Makedonija je treća, Albaniji je pripalo drugo mjesto, dok je BiH neprikosnovena na vrhu ove tabele.

Autori ovog istraživanja su naveli da i pored velike konkurencije u okruženju, siromaštvo u BiH je zastrašujuće i ne može porediti sa sa ostalim zemljama u regiji.


Novinar: Admir Oručević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.