17.10.2017. 16:30
1
"Ako vidim i jedan mobitel, bit će bačen u wc školjku"
Do sada je rekord države sa najmanje stanovnika na Svjetskom prvenstvu držao Trinidad i Tobago, a već od naredne godine ta laskava titula pripasti će Islanđanima.

Iz nogometne perspektive Island je u prošlosti uvijek bio tim koji je u kvalifikacijama za velika nogometna takmičenja služio ostalim reprezentacijama samo za popravljanje gol razlike. U posljednjih nekoliko godina sve se promijenilo, Island je doživo fudbalsku revoluciju.

Poređenja radi malena ostrvska država ima samo 335.000 stanovnika što je manje nego li glavni grad naše zemlje, ali sistemskim radom i mnogobrojnim ulaganjima oni više nisu samo senzacija, nego sportska nacija. Dobri uslovi za treniranje nogometa na Islandu su uglavnom ljeti. Zime su jake, pa je zbog toga fudbalerima u zimskim danima bilo veoma teško trenirati. 

S tim vezi u posljednjih 15 godina Islanđani  mnogo uložili u infrastrukturu. Sve ekipe danas imaju natkrivene terene s umjetnom travom, tako da se može igrati i po teškim vremenskim uslovima. Izgradilo se i nekoliko dvorana pa u se u prvenstvenoj pauzi igraju turniri. 
 
Oni su mladi i ekipa koja igra bez straha. Uglavnom je riječ o igračima koje se međusobno dobro poznaju i većina njih je istovremeno nastupala u omladinskim selekcijama Islanda.

Imaju jednog trenera sa Uefinom licencom na 500 stanovnika, 20.000 registriranih nogometaša, a selektor im je povremeni zubar. 

"Kao zubar sam u mogućnosti da prepoznam pacijenta koji se plaši. Zato svakom pacijetu prilazim na drugačiji način kako bih ga ohrabrio. Sa fudbalerima je ista situacija, bitno je ih je znati motivisati kako bi na terenu uvijek pružali maksimum", izjavio je Heimir Hallgrimsson selektor Islanda.

Prije petnaestak godina nisam mogao da vjerujem da će naša reprezentacija ugledati svjetla jednog velikog takmičenja. Ekipa koja je danas sposobna da se brani i da postiže golove.

"Imamo sreću što su naši svi naši reprezentativci odrastali zajedno. Jedan drugog motivišu da uvijek postižu bolje rezultate u svojim timovima. Sa takvim prijateljstvom vjerujte mi sposobni smo da pobijedimo bilo koga" , riječi su selektora Islanda.

O kakvom timskom kolektivu se radi govori činjenica da Island ima samo jednu veliku "zvijezdu" u timu. Riječ je o Gylfiu Sigurdssonu igraču Evertona. Sposoban da kontroliše loptu, posjeduje dobar šut, jednostavno igrač oko kojeg se vrti igra islandske reprezentacije.

Tu je i kapiten Aron Gunnarson, vođa, pravi primjer islandskog Vikinga. Za njega Islanđani vole reći da bio uspješan u bilo kojem sportu.

"Mislim da je za uspjeh zaslužan i naš mentalitet. Činjenica je da smo možda malo ludi, mislimo da možemo sve ostvariti. Za sebe uvijek govorimo da smo najveća i nabolja zemlja na svijetu i tako će u našim glavama uvijek biti", izjavio je u jednom intervju kapiten Aron Gunnarson.
 




Islandski nogometni savez puno je uložio i u trenere. Budući da je baza igrača iznimno mala, treneri moraju biti vrhunski da bi izvukli najbolje iz onoga što imaju.

Selektor Hallgrimsson je nevjerojatna figura koja ništa ne prepušta slučaju. Dva sata prije utakmice moguće ga je pronaći u jednom sportskom baru udaljenom oko kilometar od stadiona gdje su prije nekoliko dana njegovi igrači pokušali izboriti historijeski uspjeh u odlučujućoj utakmici u kvalifikacijama protiv reprezentacije Kosova.

“Ako vidim i jedan mobitel, bit će bačen u wc školjku”, najavio je voditelj događanja prije nego je Hallgrimsson izvadio svoj laptop i započeo 25-minutnu prezentaciju o utakmici protiv Kosova i pristupu njegove ekipe. Naravno, mogli ste samo čuti kap vode kako pada za vrijeme njegovog izlaganja.

Iako je bio veliki favorit, Island nije imao lagan posao. Ni prvi gol na utakmici nije ulijevao previše sigurnosti u konačnu pobjedu, ali kada je Gudmundson pogodio za 2-0, cijeli Island je odahnuo, a pola sata kasnije stadion je obasjao veliki vatromet.




Njihovi nogometaši igraju u sve boljim ligama i jačim klubovima, a prošlosezonski uspjeh na Euru, plasman u četvrtfinale, nikako nije slučajan.

Islanđani su pokazali da se samo s talentom ne može ići na velika takmičenja, a njihovi navijači i u budućnosti će oduševljavati ostatak nogometnog svijeta kao i njihovi nogometaši koji beskompromisnom borbom i zalaganjem osvajaju srca svih ljubitelja igre na zelenom terenu.



Novinar: Admir Oručević

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.