22.10.2017. 17:10
1
Nova finansijska opterećenja za građane. Evo koliko ćete plaćati parking u Sarajevu!
Vlada Kantona Sarajevo je prije nekoliko dana na održanoj sjednici donijela odluku o cijenama parking karte za „0“, „I“ i „II“ zonu te precizirala vrijeme naplate parkinga u ovim zonama.

Prema  odluci, satna karta za „0“ zonu iznosi 2,00 KM, dok je maksimalno zadržavanje automobilima tri (3) sata, uz naplatu parkiranja u ovoj zoni od ponedjeljka do subote od 07 do 22 sata.

Za „I“ zonu cijena jednog sata parkiranja je također 2,00 KM, dok će se naplata parkiranja vršiti od ponedjeljka do subote u periodu od 07 do 22 sata.
 
Cijena jednog sata parkiranja u „II“ zoni iznosi 1,00 KM, s tim da se naplata vrši također od ponedjeljka do subote i to u vremenu od 07 do 20 sati.

Na parkinzima sa automatskom naplatom (rampama) i garažama naplata parkiranja će se vršiti od ponedjeljka do nedjelje od 00 do 24 sata.
 
Ovom odlukom je također definisano da Vlada KS može donijeti odluku da se naplata na pojedinim uličnim parkinzima vrši 24 sata.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo sa ovakvim odlukama samo potvrdila da je već postala poznata po obećanjima koja nisu u stanju da ispune.

"Poznati su po tome da su za svaki problem pronašli po nekoliko krivaca, ali nijedno rješenje. Tako iz godine u godinu slušamo ista obećanja premijera da će riješiti problem sa vodosnabdjevanjem. Ne da ga nije riješio već su građani pored noćnih redukcija sada dobili i redovne dnevne redukcije", govori Marić i dodaje da se sada slična situacija dešava i sa prakingom u glavnom gradu BiH.


"Nesposobnost ili nezainteresiranost da riješe problem naplate parkinga Vlada pokušava prikriti usvajanjem novih prijedloga. Kao i u većini slučajeva i u ovom prijedlogu su predviđena dodatna finansijska opterećenja za građane. U centru grada je nemoguće naći slobodan parking u bilo koje doba dana ili noći. Ukoliko to pomnožite sa 2 KM koliko košta sat parkinga u 1. zoni, 6 dana i 15 sati dnevno za koje se naplaćuje parking mogli biste pomisliti da se u budžet slijevaju veliki iznosi novca od naplate parkinga. Međutim, to naravno nije slučaj jer aktuelna vlast nije u stanju da to regulira pa su naplata i kažnjavanje više slučajnost nego pravilo", izjavila je Ivana Marić.

Prema njenom mišljenju aktuelna vlast je Sarajevo vratila u prošli vijek ne samo po nestašici vode, već i po staromodnom načinu naplate parkinga uz pomoć inkasanata.

"Taj način naplate je izbačen u drugim državama jer se naplata efikasno vrši uz pomoć automata i mobilnih telefona. Međutim, vlastima u Sarajevu to dobro dođe da na listu novozaposlenih dodaju i desetinu radnika za naplatu parkinga. Ni vlast ni opoziciju ne zabrinjava to što se novac koji bi se morao naplatiti od parkinga ne slijeva u budžet već ostaje bilo kod inkasanata bilo kod vozača", govori Marić.


Fotografija korisnika/ce Ivana Maric.
Ivana Marić: Građani će opet najviše da ispaštaju

Situacija sa kažnjavanjem nesvjesnih vozača u gradu Sarajevu uveliko se razlikuje u odnosu na  druge veće gradove u regionu.

"Da bismo shvatili koliko zaostajemo za drugima dovoljno je da pogledamo Zagreb i Beograd u kojima vam kaznu za neplaćanje parkinga zakače najkasnije pola sata nakon parkiranja. Dok se u Sarajevu, pored toga što možete prakirati gdje god želite, ne isplati plaćati parking jer su kazne niske, a podjela kazni rijetka", zaključila je Ivana Marić.


Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.