20.11.2017. 15:50
17
Ko je Kenan Kršo osumnjičen za otmicu 12-godišnje djevojčice Enise Basić?
Kako pišu bh. mediji Kršo je dugogodišnji ovisnik o heroinu i drugim opijatima, te osoba sa debelim kriminalnim dosijeom. Vremenom se ' okrenuo vjeri', pa je sada poznat kao veliki zagovornik tzv. Islamske države.

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo već tri dana bezuspješno tragaju za 12 godišnjom djevojčicom Enisom Basić koja je nestala u Sarajevu u petak 17. novembra.

Njena majka Emira tvrdi da joj je kćerka oteta, a kaže da je to učinio muškarac koji je dobro poznat sarajevskoj policiji po činjenju kaznenih djela, te je više puta privođen.

Emira i Enisa u Sarajevu su bile u posjeti i jučer su se trebale vratiti u Njemačku gdje žive. 

Djevojčicina majka je medijima navodno izjavila da je supruga muškarca koji je oteo djevojčicu tražila da se Enisa uda za njega.

"Mi živimo u Njemačkoj i danas smo trebale nazad. U petak smo išle u kupovinu i poslije toga kući pakovale stvari. Enisa je izašla iz kuće između akšama i jacije. Ranije smo kod jedne prijateljice upoznale ženu, koja je Enisu htjela da uda za svog muža. Kasnije mi je pisala poruke o tome i ja na njih nisam odgovarala. Kada je kćerka nestala, sve sam to prijavila policiji”, kazala je majka djevojčice.

Kako tvrdi, ubijeđena je da je ovaj par odveo Enisu, jer, kako kaže, supruga tog muškarca mu je, kako je saznala, ranije “dovela” još jednu djevojku.

Enisa je prije izlaska iz kuće na sebi imala suknju, hidžab i patike. Svi koji su je možda vidjeli ili eventualno da znaju nešto o ovom groznom slučaju, neka se jave u najbližu policijsku stanicu. Svaka informacija je veoma bitna.

Kako neslužbeno saznaje agencija Patria, policija provjerava je li u cijeli slučaj umiješan Kenan Kršo (41) koji je uhapšen 2015. ali i 2016. godine. Međutim, Kršo je osoba koja je već više od 20 godina itekako dobro poznata sarajevskoj policiji.

Kako su ranije pisali mediji, Kršo je osoba sa debelim kriminalnim dosijeom i poznat je kao osoba sklona nasilničkom ponašanju, što mogu potvrditi brojne krivične prijave koje ima protiv sebe.

Incident na Staroj Breki

Naime, on je u sukob sa zakonom došao prije dvije godine, kada je u januaru 2015. za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj BreKi izazvao incident, uznemirivši džematlije, te je tada verbalno napao i imama Muhameda Velića. 

Kršo je s dvojicom prijatelja tada upao u džamiju noseći na sebi majice sa zastavom ISIL-a, što je uznemirilo imama i džematlije, da bi potom, u toku hutbe Kršo prekinuo poznatog sarajevskog imama uzvikujući: "Lažeš!", želeći na taj način izazvati sukob sa džematlijama i imamom. Oni su, nakon što su džematlije reagirale na napad na imama, izašli iz džamije.

Kršo je kasnije pažnju privukao i kada se na Baščaršiji pojavio u majici sa obilježima Islamske države. Tada su ga legitimisali pripadnici MUP-a KS.

Tokom 2016. godine uhapsila ga je SIPA zbog dovođenja u vezu sa terorističkim aktivnostima. Tada je kod njega pronađeno oružje za koje nije imao dozvolu.





Boravio u Siriji

Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, došle su do saznanja da je ovaj osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, te da ostvaruje kontakte sa pripadnicima tzv. vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici ISIL-a i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.


17
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.