10.3.2018. 9:43
4
"To je prvo bilo psihičko zlostavljanje, govorio mi je da sam ružna, a onda je to kasnije prešlo u fizičko nasilje, izbio mi je sve zube"
Prema određenim podacima u Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućama.

Nasilje, samo ako se prijavi, može i da se riješi. Ako se ne prijavljuje, onda je to začarani krug. Žene neprijavljivanje nasilja pravdaju time da nemaju gdje da se smjeste, ne znaju šta će s djecom, nemaju posao, nemaju mjesto gdje će živjeti.

U zakonu o zažtiti od nasilja FBiH  porodici ukoliko dođe do određenog oblika nasilja, počiniocu se predviđaju sljedeće zaštitne mjere:

1) udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u stan,
kuću ili neki drugi stambeni prostor,
2) zabrana približavanja žrtvi nasilja,
3) zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju,
4) obavezan psihosocijalni tretman,
5) obavezno liječenje od ovisnosti,
6) privremeno lišenje slobode i zadržavanje. 

Zakon kaže da nasilje u porodici postoji, ukoliko postoje osnove sumnje da su učinjene radnje kojim član porodice nanosi fizičku, psihičku ili seksualnu bol ili patnju i/ili ekonomsku štetu, kao i prijetnje koje izazivaju strah od fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja i/ili ekonomske štete kod drugog člana porodice.

Također se navodi da žrtva nasilja u porodici ima pravo na osiguravanje osnovnih životnih potreba u pogledu neophodnog zdravstvenog, socijalnog i materijalnog zbrinjavanja i pravo osiguravanja pravne pomoći za rješavanje socijalnog, ekonomskog i drugog statusa.

Prema Krivičnom zakoniku RS-a, onaj ko provodi nasilje u porodici kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Ukoliko se ovo krivično djelo učini uz upotrebu oružja ili nekog drugog sredstva kojim se mogu nanijeti povrede, kazna je zatvor od šest mjeseci do pet godina. Ukoliko nastupi teška tjelesna povreda i narušavanje zdravlja ili su djela učinjena nad djetetom ili u prisustvu djeteta, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od dvije do 10 godina. A ukoliko nastupi smrt člana porodice, onda je riječ o kazni zatvora od tri do 15 godina.

Tema porodičnog nasilja u posljednje vrijeme je sve više prisutna. Svakodnevno možete da gledate i slušate emisije sa tom tematikom, internet je preplavljen dramatičnim pričama i primjerima.

Povezana slika


Sigurne kuće - spas za žrtve porodičnog nasilja

Sigurne kuće su ustanove namijenjene su privremenom zbrinjavanju žena, djevojaka i malodobne djece - žrtava porodičnog nasilja i predstavljaju realizaciju prava žrtve nasilja u porodici na fizičku i psihičku sigurnost.

Naša ekipa krajem protekle godine posjetila je jednu takvu ustanovu u Sarajevu, gdje smo porazgovarali sa njenom menadžericom Amrom Muslić, koja je istakla da se u Sigurnoj kući žrtvama nasilja u porodici pored fizičke zaštite nudi i psihosocijalni tretman.

"Tretman podrazumjeva individualnu i grupnu psihoterapiju koje za cilj imaju vraćanje samopouzdanja svake osobe koja bude ovdje primljena", izjavila je Muslić. 

Ono za šta se ova udruženja zalažu jeste da svako nasilje u porodici bude zakonom okarakterissano kao prekšaj i da se kaznena politika poveća, jer se prema sadašnjem zakonu najčešće sve svede na prekršaj dok ne dođe do kobnih situacija.

"U našoj 'Sigurnoj kući' smo imali jako puno slučajeva nasilja, ali najteži slučajevi su kada su u pitanju maloljetna djeca, odnosno kada govorimo o maloljetnim djevojčicama koje su žrtve sekusalnog nasilja nad kojima otac ili očuh vrše takve oblike nasilja", rekla je za Source Muslić.


Razgovarali smo sa jednom žrtvom prodičnog nasilja koja je pomoć potražila u ovoj Sigurnoj kući.

"Suprug me prvo počeo psihički zlostavljati, govorio mi je da sam ružna, da nisam sposobna, a onda je to kasnije prošlo u fizičko nasilje, koje je trajalo 10 godina. Ovo mi je drugi put da sam u Sigurnoj kući, jer mi je nakon prvog puta govorio da će se promijeniti, da se kaje. Međutim, sve se vratilo na isto samo nakon mjesec dana. Nanosio mi je teške tjelesne povrede, jednom me udario šakom i izbio mi sve zube", govori ova žrtva porodičnog nasilja.

U BiH ima devet Sigurnih kuća, od toga šest u FBiH, a tri u bh. entitetu RS. Smještaj u Sigurnu kuću vrši po preporuci Centra za socijalni rad, policijskih uprava, naloga tužilaštva ili prijavom na SOS telefon za prijavu nasilja.


Novinar: Admir Oručević



4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.