17.10.2018. 11:26
2
Stravični detalji ubistva saudijskog novinara: Tijelo mu izrezali na komade, ljekar koji ga je rezao slušao muziku i savjetovao drugim osobama u sobi da to isto urade
Saudijska Arabija sprema izveštaj u kojem će priznati da je novinar Jamal Khashoggi ubijen, prenio je CNN. Skoro dvije nedjelje nakon nestanka novinara.

Detalji ubistva

Jamal Khashoggi je bio veliki kritičar politike saudijske kraljevske porodice prije dvije sedmice posljednji put je viđen i to kako ulazi u zgradu ambasade Saudijske Arabije u Istanbulu. Od tada mu se gubi svaki trag, a nakon što su turski istražitelji obavili analizu i istragu, svjetski mediji su počeli objavljivati monstruozne detalje o ubistvu novinara.

Khashoggi je navodno ubijen u ambasadi 2. oktobra, nakon što je došao po dokumente koji su mu bili potrebni za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz. Kako prenose svjetski mediji Khashoggi je prije ubistva drogiran i pretučen. U završnom činu koji je navodno trajao sedam munuta isjekli su ga na komade.

O tome da je njegovo tijelo nakon smrti izrezano na komade prvi je pisao New York Times, a CNN se poziva na izjavu turskog dužnosnika koji im je isto potvrdio nakon opširne pretrage konzulata.

Mnogo se govori i piše o detaljima ubistva saudijskog novinara. Pa tako  'Middleeasteye' prenosi da je ljekar koji je sjekao Khashoggija slušao muziku, a navodno je savjetovao i drugim osobama koje su bile u sobi da to isto urade. 

Apple Watch snimio ubistvo i poslao sve na iPhone?

Njegovo "ispitivanje, mučenje i ubistvo snimljeni su na audiosnimci i poslani na njegov iPhone i na iCloud", navodi list Sabah. Kada su saudijski agenti, koji su došli u Tursku upravo kako bi ga likvidirali, otkrili njegov Apple Watch, otključali su ga pomoću njegovog otiska prsta i zatim izbrisali neke, ali ne i sve audiozapise. 

Khashoggi je navodno uključio snimanje na svom Apple Watchu prije nego što je ušao u ambasadu, gdje je trebao riješiti papirologiju za svoje planirano vjenčanje.

Turska policija izjavila je da je ubijen i da za to ima dokaze. Za njegovo ubistvo Turske vlasti su optužile Riad da što su saudijski zvaničnici demantovali.

Jedan od muškaraca kojeg su turske vlasti identificirale kao odgovorne za nestanak Khashoggija bliska je osoba saudijskom princu prijestolonasljedniku, objavio je u utorak New York Times. Po tom američkom listu, Maher Abdulaziz Mutreb bio je uz princa tokom njegove posjete SAD-u u martu ove godine, kao i u Madridu i Parizu u aprilu. Turske su vlasti objavile njegovu fotografiju sa aerodroma u Istanbulu.


Slikovni rezultat za Maher Abdulaziz Mutreb

Saudijski princ prijestolonasljednik složio se da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara.

Odgovornost Saudijske Arabije, problemi za SAD

Khashoggi je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Washingnton post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Odgovornost Saudijske Arabije za nestanak ili ubistvo novinara Jamala Khashoggija mogla bi se pokazati vrlo problematičnom za Sjedinjene Države, budući da je ta zemlja ključni faktor na Bliskom istoku i sunitski suparnik šijitskom Iranu, kao i najveći izvoznik nafte na svijetu i saveznik Washingtona. 

Saudijska Arabija dugogodišnji je saveznik Sjedinjenih Država i njihovi se odnosi temelje na sigurnosti i nafti. Otkako je došao na vlast, američki predsjednik Donald Trump odlučno je stao na stranu Saudijske Arabije.  Nakon ubistva Jamala Khashoggija izjavio je da se ne žuri sa ocjenom krivice saudijskih vlasti.  

Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte na svijetu. Ova zemlja sebe smatra zaštitnikom sunizma, a prakticiranje svake druge vjere je službeno zabranjeno. Šijitska manjina (oko 10 posto stanovnika) živi na istoku kraljevstva.

U toj pustinjskoj zemlji, u kojoj je 622. rođen islam, nalaze se dva glavna sveta mjesta za muslimane, Meka i Medina. Svake godine, više od dva miliona muslimana iz cijelog svijeta dolaze onamo na hodočašće .


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.