6.11.2018. 13:48
0
"Šta mislite koliko je naučio onaj što je uzeo potvrdu za 50 KM, šta mislite je li sjeo u auto? Zar ne bi trebalo biti koliko para toliko muzike?!"
FOTO: Ilustracija
Cijenama od 1.500 do 2.000 KM za polaganje vozačkog ispita, koje bi naredne godine mogle dočekati nove kandidate, jedino se protivi Zavod za obrazovanje odraslih RS, jer je, kako kažu, ova odluka u sukobu sa Zakonom o konkurenciji u BiH.

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS naglašavaju da visoka cijena polaganja vozačkog ispita nije garant kvaliteta obuke.  S tim se slažu i budući kandidati koji bi polagali vozački ispit i koji se takođe protive enormnom poskupljenju.

"Finansijski segment u skladu s Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače određuje svaka auto-škola ponaosob, a prijedlog svog konačnog cjenovnika dostavlja nadležnom organu za obrazovanje na ovjeru u skladu s važećim zakonskim procesima", kažu iz Zavoda u pisanom odgovoru, prenose Nezavisne.

"Svi nadležni organi za obrazovanje, izuzev Ministarstva prosvjete i kulture RS - Zavod za obrazovanje odraslih RS, podržavaju donošenje predmetne odluke", kažu u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Ukoliko odluku usvoji Savjet ministara, novi cjenovnik će biti na snazi od 2019. godine.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova:

A kategorija - 1.480 KM

B kategorija - 1.633 KM

C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije)- 1.660 KM

D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine)- 2.650KM


Da li će se novim cijenama dobiti na kvalitetu obuke u auto-školama?


Povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog časa kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po času, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po času.

Zdravko Ivić, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, kaže da je inicijativa pokrenuta prevashodno da se cijene polaganja vozačkog ispita izjednače na nivou BiH i da se odredi najniža cijena. Smatra  da se cijene formiraju slobodno pa su različite, te postoje razne malverzacije između auto-škola.

"Ova odluka je donesena 2007. godine kada se prešlo na novi način osposobljavanja i ona je trajala do 2012., kada je bio uspostavljen takav sistem da izbor kandidata nije bio gdje je jeftinije, već je bio gdje je kvalitetnija škola. Zar ne bi trebalo biti koliko para toliko muzike, šta mislite koliko je dobio onaj što je uzeo potvrdu za 50 KM, šta mislite je li sjeo u auto, pa nije naravno. Ovom odlukom ćemo opet urediti sistem, a ključni elemenat će biti i izbor i kvalitet. Svi će na taj način postati poreski obaveznici, jer one škole koje sada rade skupo, prijave jeftiniju obuku, a oni koji rade po jeftinijim cijenama, ne prijave nikako. Sa jedinsvenim cijenama, poreska uprava bi ima kontrolu u takvim situacijama, jer svi će biti isti pred zakonom, a kvalitet će porasti u skladu s tim, izjavio je za Source predsjednik Asocijacije auto-škola Zdravko Ivić.

Ivić kaže da ova odluka nije u sukobu sa Zakonom o konkurenciji u BiH, kako to navode Zavod za obrazovanje odraslih RS.

"Ova je odluka djelatnost od posebnog društvenog značaja. Ne možemo je porediti za povrćem, ujutru zeleno ima jednu cijenu, popodne kad je truhlo druga cijena. Hoćemo li se voditi tom putanjom ili ćemo težiti da obuka svakim danom bude bolja, jer i bezbjednost u saobraćaju je trenutno takva da je sramota spominjati. Cijene su do sad bile prepuštene tržištu, što je bilo užasno loša odluka. Sada će se uspostaviti lanac konkurencije između auto-škola, konkurencije kvaliteta, a ne ko će koga prevariti", izjavio je za kraj razgovra Zdravko Ivić.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.