24.2.2019. 17:44
1
Kakvo vrijeme nam donosi mart, da li će nam donijeti padavine i kada nam slijedi pravo pravcato proljeće?
Nedim Sladić, meteorolog amater, govorio je za Soruce protal.

Sladić je za naš portal rekao da se februarskom suncu nikada nije moglo vjerovati, jer je to lažna toplota, iza koje februar uvijek pokaže svoju hladnu stranu.

"Upravo se to desilo ovog vikenda, kada se probijao jak, suh front, koji je sa pola povukao hladan zrak prema našim krajevima. BiH je bila jedna od zemalja koja je najviše zahvaćena tim udarom hladnoće, na sreću, on uglavnom kratko traje. Isto tako u martu možemo očekivati promjenljivo vrijeme u odnosu na godišnji prosjek. Moguće su padavine, pogotovo između 6. i 20. marta. Snježnih padavina neće biti do kraja februara, pa čak ni u prvim danima marta, kada nas očekuje sunčano vrijeme sa veoma visokim temperaturama, koje će također biti iznad prosjeka za ovaj dio godine. U Hercegovini će se tako temperatura popeti i do 20 stepeni. Pravo pravcato proljeće slijedi početkom aprila mjeseca", izjavio je Sladić za Source.


Promjenljivo razdoblje loše utiče na zdravlje stanovništva, stalne oscilacije imaju za posljedicu nagle promjene razpoloženja i izražene glavobolje.

"Hronočni bolesnici imaju najviše posljedica, mada ove promjene imaju loš utjecaj i na najzdravije organizme. Mehanizam našeg organizma nije navikao na ovako izražene promjene. Kada je riječ o zimi koja je na izmaku, iako je snijeg padao i u decembru i januaru, ni on nije ispunio očekivanja, tačnije količina snijega bila je ispod prosjeka", rekao je Sladić.

Bura u Mostaru danas i dalje puše, njen intenzitet znatno je manji od jučerašnjeg, koji je zadao glavobolje stanovnicima skoro cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona i izazvao brojne probleme. 

"Da bi se razvila tako jaka bura sa velikim posljedicama potrebna su dva uslova. Jedan je da imate cikolnu na jugu, kao i snažnu anticikolnu sa oblasti sjevera i sjeveroistoka kontinenta. Vjetar uvijek puše iz polja visokog u polje niskog vazdušnog pritiska, što je veća razlika između prtisaka, vjetar je veći i jači. Jakom vjetru je pridonijelo i povlačenje mora usred veoma jake anticiklone i utjecaj tzv. supermjeseca. Bila je to bura stoljeća, i samo je pitanje vremena kada možemo očekivati ponovo tako jak vjetar. Središte zemlje jakim vjetrovima nije podloženo s obzirom na planine koje okružuju ovo podnevlje", rekao je Sladić.


(Admir Oručević)


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.