26.3.2019. 12:32
0
Koliko nas je 'opametio' slučaj Edina Gačića i da li je moguće da bi se 'krajiški kanibal' Sabahudin Velić uskoro mogao naći na slobodi?
Uz finansijsku pomoć Vlade Kantona Sarajevo, u Jagomiru bi uskoro trebala početi izgradnja modernog odjela za forenziku.

Slučaj Edina Gačića uznemirio je javnost, ali i nadležne u Bosni i Hercegovini, koji su donijeli odluku za izgradnju ustanove koja će se brinuti za forenzičke pacijente, bivše zatvorenike koji su sposobni za ponovna činjenja krivičnih dijela. 

Posebno zabrinjavajuće djeluje slučaj Sabahudina Velića takozvanog krajiškog kanibala. Podsjetimo Velić je sjekirom ubio majku, a potom jeo dijelove njenog tijela. On se od početka februara nalazi na psihijatrijskom liječenju Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Prema nekim saznanjima, ukoliko se ne iznađu sredstva za njegovo liječenje, on bi se uskoro mogao naći na slobodi. 

O ovoj problematici razgovarali smo sa Jasminom Ahićem, stručnjakom za sigurnost i prodekanom sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku kriminologiju i sigurnosne studije.

U toku razgovora dotakli smo se i migrantskih grupacija i problema koje oni izazivaju u našoj zemlji.

Također razgovarali smo o sve učestalijem govoru mržnje na portalima i društvenim mrežama u BiH. Mogućnost ostavljanja komentara ispod tekstova na portalima i postova na društvenim mrežama otvorila je širok prostor onima koji žele da šire radikalne i ekstremističke, političke i nacionalističke, ideje, anonimno ili pod pravim imenom i prezimenom. Da li postoje sankcije za takve osobe?

Cijeli razgovor pogledajte u video prilogu


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Almir Biber

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.