20.11.2019. 13:00
0
Jose, vino je spremno!
Engleski nogometni prvoligaš Tottenham u utorak je otpustio argentinskog trenera Mauricia Pochettina, koji je pet godina proveo za kormilom Spursa.

Pochettinu su presudili loši rezultati u domaćem prvenstvu, Spursi su trenutno na skromnom 14. mjestu. No, u Ligi prvaka imaju velike šanse da se plasiraju u nokaut fazu, a za to im je potrebna pobjeda na domaćem terenu protiv Olympiakosa u susretu koji se igra za sedmicu dana.

Pochettino je stigao u Tottenham u maju 2014. iz Southamptona u kojem se zadržao samo jednu sezonu, a prije toga je tri godine vodio Espanyol. Najveći uspjeh na klupi Spursa 47-godišnji Argentinac je ostvario prošle sezone doguravši do finala Lige prvaka u kojem je Tottenham izgubio od Liverpoola.

"Moram čekati pravu priliku, a to je onaj najteži dio jer sam već u nekoliko navrata bio u situaciji da određenim ekipama kažem 'da'. Potom sam sebi rekao, nemoj, nemoj, čekaj pravu priliku - izjavio je nedavno Mourinho, a izgleda kako su Spursi bila ta prilika.

Serija loših igara i rezultata, kao i sukobi s igračima i upravom, stajali su 55-godišnjeg Josea Mourinha posla u Manchester Unitedu. Njegov mandat u Unitedu, koji je svojevremeno najavljivao kao krunu svoje karijere, tako je neslavno završio, a sve je više pitanja o njegovim metodama rada. Kako će to ići u Tottenhamu, ostaje da vidimo.


Sve je krenulo sa Bobbyjem

Početak Mourinhove karijere neraskidivo je vezan uz legendarnog engleskog trenera Bobbyja Robsona, o kojem karizmatični Portugalac uvijek govori u superlativima.

Slikovni rezultat za mourinho i robson

'Puno mu dugujem. U nogometnom svijetu bio sam nitko kada je on došao u Portugal. Omogućio mi je da radim u dva kluba, a kasnije me odveo u jedan od najvećih klubova na svijetu. Različiti smo, ali gledajući njega, naučio sam što znači biti top trener', prisjetio se jednom prilikom Mourinho.


Završio u korpi za veš

O njegovim trenerskim uspjesim ne treba trošiti riječi, ali u periodu dok je u svom prvom mandatu vodio ekipu Chelsea, Mou je doživio jednu avanturu koja na prvu zvuči nevjerovatno.

Jednom prilikom dok je nakon otkaza u Unitedu radio kao stručni komenator, 'Special One' se malo opustio i u jednom trenutku ispričao dramatične trenutke iz 2005. godine.

Josea Mourinha je UEFA te 2005. godine kaznila s dvije utakmice zabrane vođenja ekipe, no Portugalca to nije moglo zaustaviti da se nekako 'prošverca' u svlačionicu Chelseaja na utakmici protiv Bayerna.

'Tog dana sam oko podne otišao u svlačionicu i sjedio tamo satima jer je utakmica bila tek navečer', započeo je priču Jose Mourinho i pojasnio svoj potez:'Želio sam da me igrači vide i da im kažem što trebaju raditi. Ušao sam bez problema jer nije bilo nikoga na stadionu od UEFA-e, održao sam svojim igračima prije utakmice govor, ali izlazak je već bio problem...'

Tu je po prvi put Mourinho opisao što se točno dogodilo. Legendarna priča o njemu u korpi za veš sada više nije samo urbana legenda.

'Kada smo izlazili iz svlačionice, ekonom kluba se sjetio da uđem u korpu za veš. Da me tako 'prošverca' na tribine, a da me ne vide ljudi iz Uefe. Na početku nije skroz zatvorio košaru kako bih mogao disati, ali... Kad je vidio ljude iz Uefe spustio je poklopac...', prisjetio se Jose Mourinho i opisao dramu koja se tada odigravala: 'Vjerujte da nisam mogao disati i malo je nedostajalo da umrem. Ozbiljno! Klaustrofobičan sam i bio je to užasan trenutak za mene. Ipak, najbitnije je da me nitko nije vidio u svlačionici.'


San ili java

Osim trenerskih kvaliteta, Mourinho je nebrojno puta znao pokazati i one ljudske. Zanimljiva situacija dogodila na pripremama 2013. godine dok je sjedio na klupi Reala iz Madrida.

Priča nakon koje je sasvim jasno zašto Josea Mourinha zovu 'Speical One'.

Radi se o priči koja se veže za Abel Rodrigueza, čistača iz LA-a i velikog navijača Real Madrida, koji će susret sa Moruinhom pamtiti dok je živ. Naime, kada je Kraljevski klub te 2013. godine došao na turneju u Kaliforniju, skromni Meksikanac je samovoljno odlučio pomagati Realovim zvijezdama i biti im pri ruci od jutra do sutra. Čak je potpuno zanemario svoju porodicu, budući da je oko Realovog trening igrališta i hotela lutao od 5 sati ujutro, pa sve do ponoći. I sve to radio je potpuno besplatno. Po dolasku u Madrid, Abel se uputio u trening kamp Reala, ali plan je u startu propao kada su ga čuvari potjerali. Jadni Abel je tad sjeo na trotoar i pet sati čamio u snijegu. A onda je došao Jose Mourinho...

- Vozio me moj pomoćnik. Oko kampa bila je hrpa ljudi, ali vidio sam jednog čovjeka koji sjedi u snijegu i izgleda mi jako poznato. Pitao sam pomoćnika: 'Da li je to onaj čovjek iz LA-a?' Odgovor je bio pozitivan - rekao je Mourinho koji je odmah dotrčao do Meksikanca:

- Amigo, što radiš ovdje? - upitao je Jose Abela.

- Došao sam vas posjetiti - odgovorio je.

- Prvi put sam u Europi, a san mi je pogledati El Clasico. Nisam nabavio ulaznicu, a nemam ni smještaj. Ništa zato, glavno je da sam vidio vas na treningu...


Abel i Mourinho

Začuđenom treneru Reala to je bio okidač za pokretanje akcije. Odmah je osigurao Meksikancu sobu u hotelu u kojemu je bio smješten Real, a usput mu je nabavio ulaznicu za VIP ložu za El Clasico. Ali to nije sve, Jose se pobrinuo da Abelov izlet u Europu postane legendarni i ponudio mu posao Realovog ekonoma za utakmicu protiv Manchester Uniteda u Engleskoj. Rodriguez je s oduševljenjem prihvatio taj posao, a njegovi prijatelji iz Meksika i SAD-a vjerojatno su na pod popadali kada su ga na TV-u vidjeli kako u opremi Reala pomaže Ronaldu, i ostatku ekipe.



Rodriguez je kasnije izjavio da je plakao od sreće zbog svega što mu se tih dana događalo. Najprije je uživo gledao kako njegov Real pobjeđuje Barcu 2:1, slikao se s Cristianom Ronaldom i Diegom Maradonom (koji je došao pogledati utakmicu); tri dana kasnije svjedočio je istom rezultatu na Old Traffordu, ali tad već u službenom svojstvu jednog od ekonoma, odjeven u opremu s klupskim obilježjima.

Čovjek se vratio kući s nevjerojatnim uspomenama, a dresove su mu poklonili Essien, Chicharito, Ozil, Kaka.  U sjećanju mu je kako je rekao upravo ostala i anegdota sa slavnim škotski trenerom nakon utakmice.

Nakon utakmice ugledao sam 'Sir Alexa kako izlazi iz svllačionice  sa čašom vina u ruci. Ugledao me i rekao mi: 'Reci Joseu da je vino spremno, samo neka požuri'', kaže Rodriguez, koji se na vlastite oči uvjerio da su Ferguson i Mourinho veliki prijatelji. 'Vas dvojica ste stvarno pravi džentlmeni', rekao im je, a Fergie mu je na to samo namignuo, .

Slikovni rezultat za sir alex mourinho

Na kraju je Rodriguez otkrio tko je najzaslužniji za posao iz snova. 'Ne, nije Mourinho...

- Moja supruga! Ona me najterala da odem u Europu!'



(Admir Oručević)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.