20.1.2020. 12:40
0
Da, to je savršen Rock ‘n roll!
Jučer je u velikom derbiju Liverpool savladao Manchester United na svom terenu sa sigurnih 2:0.

Golove za veliku pobjedu postizali su Virgil Van Dijk u 14. minuti nakon asistencije Alexandera-Arnolda i Mohamed Salah u sudijskoj nadoknadi vremena. Poznati portal ‘Whoscored.com’ proglasio je Van Dijka igračem utakmice. Čudesni Holanđanin dobio je ocjenu 8.5. Naravno, Virgil je postigao vodeći gol Liverpoola, a kao inače, bio je fantastičan u duelima s napadačima Manchester Uniteda.


Neprimjereno ponašanje Unitedovih navijača


Nakon utakmice društvene mreže već su proglasile Liverpool novim prvakom Engleske, dok se Manchester United našao na udaru zbog, naravno, neprimjerenih komentara. Naime, Manchester United sada zaostaje čak 30 bodova za Liverpoolom. To je uistinu dovoljan šamar za navijače velikog Manchester Uniteda koji je neprepoznatljiv nakon penzionisanja legendarnog Sir Alex Fergusona.

The Sun was right, you’re murderers, začulo se iz grla jednog dijela Unitedovih navijača koji su se, ogorčeni izvjesnim porazom kluba za koji navijaju, odlučili narugati Liverpoolu referirajući se na tragediju na Hillsboroughu. A, što je najgore, čini se da se nije radilo o šačici frustriranih tipova, već o povećoj količini ljudi.

Kako bismo otkrili pozadinu cijele priče, vratimo se u 1989. godinu. Četiri dana nakon kobne tragedije na spomenutom šefildskom stadionu, gdje je poginulo 96 ljudi i povrijeđeno njih 766 uslijed prenatrpanosti tribina, britanski je tabloid The Sun objavio vijest naslovljenu “Istina” u kojoj je optužio Liverpoolove navijače za alkoholiziranu pljačku žrtava, uriniranje na policajce i udaranje vatrogasaca. One su se vrlo brzo pokazale netačnima, a spomenute su novine postale omražene ne samo u Liverpoolu, već i u cijeloj Engleskoj. Navedena skupina Unitedovih navijača jučer se, kako bi izazvala domaće, pozvala upravo na tu naslovnicu..

I nije im prvi put. Ista se stvar dogodila na utakmici Evropske lige između dva kluba 2016. godine, a i Liverpoolovi su se navijači u prošlosti znali narugati s minhenskom tragedijom iz 1958. godine, gdje je u avionskoj nesreći poginulo 23 putnika, uključujući i osmero Unitedovih igrača.


Titula nakon 30 godina čekanja

Svima je jasno  da će nakon 30 godina titula napokon doći na Anfield, a trener Jurgen Klopp ostat će upamćen kao jedna od legendi Liverpoola.

Iako navijači Liverpoola s pravom sanjaju prvu titulu u posljednjih 30 godina, Klopp je i dalje oprezan i ističe kako još ništa nije gotovo.

“Oni to mogu pjevati. Nisam ja taj koji time može upravljati. Kada naši navijači sada ne bi bili raspoloženi, bilo bi veoma čudno. Naravno da im je dopušteno da sanjaju i pjevaju šta žele i, dok god rade svoj posao kada mi igramo, sve je u redu. Ali mi nećemo biti dio te žurke još uvijek”, poručio je Klopp.

Dodao je da je na njemu i igračima da rade i fokusiraju se isključivo na narednu utakmicu.

“Veoma je pozitivna atmosfera, ali moram ostati skoncentrisan”, poručio je njemački stručnjak.


Strpljenje - ključ uspjeha

Klopp je nakon svog dolaska imao viziju kako da unaprijedi igru Liverpoola, a svojim motivacijskim potencijalima pojedine igrače je preporodio. Za Jurgena Kloppa kažu da igra rock and roll nogomet. Uspio je Liverpoolu usaditi “Borussijin mentalitet”, a aktuelna generacija Redsa napada iz svih oružja.

”Rocky Balboa je za mene velika inspiracija. Sjećam se, pred jedan meč protiv Bayerna pričao sam svojim nogometašima o Ivanu Dragi i Rockyju. Imao sam spremnu prezentaciju, govor, ma sve što mi je trebalo i onda sam počeo lagano pričati. Bio sam dosta motivisan kada sam to govorio, a onda sam vidio da moji igrači uopće ne reaguju. Stao sam i pitao ih da li znaju ko je Rocky Balboa. Ostao sam tužan i razočaran kada su se javila samo dvojica”, rekao je jedne prilike Klopp koji je na taj način želio motovisati igrače.

Prilikom dolaska u Liverpool tražio je samo jedno, a to je strpljenje. I od navijača te posebno od uprave koja je žudila za velikim rezultatom jer klub praktički deset godina nije mogao doći do ozbiljnog trofeja. Redsi su godinama lutali, a onda je stigao on.




Prošla sezona bila je čudesna. Liverpool je osvojio 6. Ligu prvaka, a malo je nedostajalo da napokon osvoje famozni Premiership. Navijači se s pravom nadaju kako će se to ostvariti ove sezone. Engleski gigant na početku ove sezone uzeo je evropski Superkup, a krajem godine osvojili su Svjetsko klupsko prvenstvo. Na početku ove sezone Jurgen Klopp pomalo je zabrinuo navijače Liverpoola koji ga obožavaju. U velikom razgovoru za Kicker otkrio je svoju budućnost:

“Čini se da će tako biti. Ali tko može danas sa sigurnošću reći što će se desiti za tri godine? Ako vidim da ne mogu više, uzet ću odmor i potom odlučiti što i kako dalje. Imam energiju, ali ne želim da tek tako radim ovaj posao. Mogu ga ili raditi ili ne raditi. Velike su šanse da će moj nivo energije poslije te sezone pauze porasti i da ću opet moći raditi ono što volim i želim”, izjavio je Klopp za Kicker.

Klopp i Liverpool simbioza. Klub i trener kao savršeni spoj. Jurgen je zbog svog karaktera bio pravi izbor za aktuelnog prvaka Evrope. Voli prkositi moćnijima, napadati, pobjeđivati i one mnogo jače na papiru. Klopp, kao vječni izazivač, karika je koja je nedostajala Liverpoolu.

Šuškalo se kako bi Jurgen mogao napustiti klub na kraju ove sezone, ali samo u slučaju da Liverpool ne osvoji Premiership, što se trenutno graniči sa nemogućim. U prilog tome ne ide ni činjenica da je njemački stručnjak produžio saradnju sa svojim sadašnjim klubom do 2024. godine.


(Admir Oručević)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.