3.6.2020. 16:10
0
Novčanica od 20 dolara i ubistvo koje je zapalilo Ameriku: Šta je zajedničko za Georgea Floyda i njegovog ubicu Dereka Chauvina?
Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti su zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio primjenom više sile.

Lažne novčanice

Georg Floyd ubijen je 25. maja u Mineapolisu, ispred prodavnice “Cup Foods”. Trgovac je posumnjao da Floyd pokušava da plati račun lažnim novčanicama od 20 dolara, pa je, kako to zahtjeva protokol, kontaktirao policiju. Četiri policajca izašla su na lice mjesta i onesposobila , a jedan od njih pritisnuo mu je koljeno na vrat i ostao u tom položaju devet minuta. U posljednja tri minuta Floyd je prestao da se pomjera. Nezavisna istraga pokazala je da je ubijen gušenjem. Policajac koji ga je ubio uhapšen je, a ubistvo je u SAD-u izazvalo neke od najvećih protesta u Sjedinjenim Državama tokom decenija.





Mahmud Abumaialeh, čovjek čiji je zaposleni pozvao policiju, također je objavio poruku na Facebooku. Objasnio je svoju stranu priče i tako stekao simpatije ljudi širom Sjedinjenih Država. U svom postu Abumaialeh je izrazio saučešće Floydovoj porodici i rekao da nema izgovora za pretjeranu silu koju koriste policajci.

“Podržavamo ove proteste”, napisao je i dodao da je ova situacija lekcija o bavljenju policijskim poslom.

"Zakoni zahtjevaju da se obratimo policiji u slučaju upotrebe falsifikovanih novčanica. To je zapravo rutinska procedura za nas: prijavljujemo lažne novčanice, a policija izlazi na teren da istraži njihovo porjeklo. Kada je primio falsifikovanu novčanicu od Floyda, naš zaposleni je pozvao policiju u skladu sa procedurom", objasnio je Abumaialeh i opisao kako je policija stigla i odmah počela sa nasilnim metodama i kako je njegov rođak pokušao da ih zaustavi, ali je odgurnut od službenika policije.

"Floyd se nikada nije opirao, i moguće je da nije ni znao da ima falsifikovanu novčanicu”, napisao je Abumaialeh"
, naglašavajući da je u kontaktu sa Floydovom porodicom i da će donirati novac za njegovu sahranu.


Ko je ubica

O policajcu ili ubici, Dereku Chauvinu ne zna se gotovo ništa. Poznato je da ima 44 godine, da je bijelac i da je iz Minnesote. Od 2001. radi u policiji. Protiv Dereka Chauvina do ovog maja podnijeto je 18 tužbi, kojima se bavio Sektor unutrašnje kontrole. Dva slučaja su okončana ukorom, zbog korištenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika. On je poslije hapšenja prebačen u zatvor sa najvišim nivoom obezbjeđenja u Minnesoti.


Derek Chauvin arrested: Minneapolis police officer accused in ... 

Zanimljivo je da su George Floyd i Derek Chauvin su radili kao obezbeđenje u 'El Nuevo' rodeo klubu, ali nema informacija da su se poznavali. Floyd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Chauvin  gotovo 17 godina obezbjeđivao klub, kada je bio van dužnosti u policiji.

Supruga Keli, ostavila ga je 28. maja, neposredno prije nego što je podignuta optužnica. Zatražila ja i promjenu prezimena, kao i da njoj pripadnu nekretninte u Minnesoti i na Floridi. Bili su u braku od juna 2010. godine.


Policajci pružili podršku demonstrantima

Kako piše DW protesti  u američkim gradovima te sad i u nekim evropskim metropolama pokazuju razočaranje i očaj koje crnci osjećaju s obzirom na institucionalni i strukturni rasizam. Ne trebamo se zavaravati i misliti da je ovo samo problem SAD-a. Rasizam protiv crnaca je u zapadnom svijetu sveprisutan.

Više od 26 saveznih država SAD aktiviralo je svoje Nacionalne garde, a potom su se poput požara na društvenim mrežama proširile snimke koje su nevjerovatne.  Brojni policajci snimljeni su kako kleče pognutih glava u znak solidarnosti s demonstarntima, a zabilježeni su i slučajevi kad su se policajci i sami pridružili okupljenima i marširali nekim od američkih gradova.




Jedan od trenutaka koji je najčešće bio zabilježen jest onaj kad su policajci kleknuli ispred demonstranata i to ispred Hotela "Trump International". Klečanje na jednom koljenu smatra se gestom s kojom je prvi počeo sad već legendarni igrač američkog nogometa Kolin Kaepernik u znak policijskog protesta prema crncima. On je zbog toga dobio otkaz, a to su počeli raditi i drugi sportisti.

 

(Admir Oručević)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.