2.7.2020. 14:57
0
Vrijedi znati: Evo u koje zemlje građani BiH mogu putovati i na koji način
Hrvatska je od jučer otvorila granice za građane Evropske unije, dok državljani petnaestak država, među kojima su Srbija, Crna Gora i BiH, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije, objavljeno je u Zagrebu.

I dok za građane EU nema ograničenja, državljani trećih zemalja, među kojima je BiH, mogu da uđu u Hrvatsku ako imaju poslovni ili turistički razlog, putuju zbog školovanja, neodložnih ličnih ili medicinskih razloga. Također su od ograničenja izuzeti i zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu. Nadležni i dalje apeluju na sve njih da pre putovanja provjere udovoljavaju li zahtjevima i to na mail Uprave za granice MUP uzg.covid@mup.hr.


Đapo pozvala na otvaranje granica

Kada je riječ o BiH, Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pozvala je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnosti otvaranja granica BiH za državljane Evropske unije i drugih zemalja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“BiH nije u situaciji da uvodi reciprocitet EU. Mi moramo da se borimo za spas našeg turizma, a to ne možemo učiniti bez dolaska stranih turista. Stoga, pozivam Vijeće ministara da otvori granice za strane državljane. Svi turisti, građani EU i bh. dijaspora koja ima pasoše drugih evropskih zemalja treba da imaju mogućnost dolaska u BiH”, poručila je Đapo.

"Kao jedno od rješenja, hotelijeri, uposlenici turističkih agencija i turistički vodiči spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista. A da bi se to desilo, Vijeće ministara mora otvoriti granice za dolazak turista u BiH”, naglasila je Edita Đapo.

Mali i srednji poduzetnici koji rade ili su vezani uz oblast turizma protestvovali su danas na Starom mostu tražeći od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da rastereti politiku ulaska stranih državljana za sve zemlje koje se uspješno bore s pandemijom novog koronavirusa.

Dževad Pašić ugostitelj je koji je počeo raditi nakon prvog vala pandemije, ali sada ne uspije podmiriti sve troškove poslovanja.

“U narednom periodu ne vidim ja da će se išta promijeniti. Bude kao vikendom bolje, ali to su naši domaći turisti iz Bosne, od stranaca ništa. Granice su zatvorene, a i kada se otvore, pitanje ko će doći. Korona je učinila svoje”, navodi Pašić.


Ključna tri uslova


BiH mora ispuniti tri uslova ako želi da njeni državljani za dvije sedmice budu stavljeni na listu zemalja kojima je dozvoljeno putovanje u EU. Kako su naveli iz Evropskog savjeta, ti uslovi se svi vrte oko procjena kako se zemlja bori protiv virusa korona, a konačnu preporuku bi trebalo da da Delegacija EU u BiH, prenose Nezavisne.

Ono što jeste činjenica je da je u EU od 20. aprila broj novozaraženih u stalnom padu, a u BiH u zadnjem periodu broj zaraženih, kao i u Srbiji, stalno raste.

U drugom uslovu se traže podaci o broju testova, nadzoru pacijenata, efikasnosti praćenja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, ali i o pouzdanosti informacija koje daju zvanične institucije.

"Trebalo bi uzeti u obzir podatke koje pružaju delegacije EU u odnosu na ove aspekte", istaknuto je u informaciji.

Ako se pogledaju podaci Svjetske zdravstvene organizacije na dan 30. juna ove godine, BiH se nalazi u manje rizičnoj grupi zemalja u odnosu na većinu zemalja EU. Prema ovoj listi, u regionu je najrizičnija Srbija, koja je dobila zeleno svjetlo EU. Ovu listu, međutim, treba uzeti s oprezom jer se radi o apsolutnom broju slučajeva, koji nije normalizovan u skladu sa brojem populacije. Imajući to u vidu, BiH kao zemlja s relativno malim brojem stanovnika ima prednost u odnosu na mnogoljudne zemlje poput Njemačke, Francuske ili Italije.

Prema ovoj listi Svjetske zdravstvene organizacije, najrizičnije zemlje su SAD, Brazil i Indija, a u narednoj manje rizičnoj, ali ipak rizičnijoj grupi su Rusija, Iran, Sirija, Irak, Saudijska Arabija i veći dio Južne Amerike. Prema ovoj listi, najmanje ugrožene zemlje u Evropi su Austrija, Slovačka, Irska, Gruzija, Finska i zemlje Baltika.

Statistička organizacija "Statista", koja na internet postavlja veoma pouzdane statističke podatke o raznim oblastima, tvrdi da je na dan 30. juna najveći broj slučajeva na 100.000 stanovnika imala Jermenija, čak 863. Najmanje slučajeva u Evropi, prema ovoj statistici, bilježi Gruzija, koja na 100.000 stanovnika ima samo 23 zaražena. U našem regionu najviše zaraženih na 100.000 ima Sjeverna Makedonija sa 305 slučajeva, zatim Srbija sa 209, a slijedi Kosovo sa 160. Prema ovim podacima BiH sa 134 zaražena sljedeća je na listi u regionu, a onda slijedi Crna Gora sa 88, te Slovnija sa 77 i Hrvatska sa 68. Zanimljivo je da je Švedska, čiji model su mnogi hvalili kao najbolji, prema ovim podacima na trećem mjestu u Evropi, sa 670 zaraženih na 100.000 stanovnika.


U koje zemlje građani BiH mogu putovati i na koji način 

Državljanima BiH donekle je olakšan ulazak u Crnu Goru otkako je Institut za javno zdravlje u ovoj zemlji donio odluku da Bosanci i Hercegovci mogu preći crnogorsku granicu i uz negativan serološki test koji je dosta jeftiniji od PCR testa. Test ne smije biti stariji od 72 sata. Podsjećamo d ELISA test ili serološki ili krvni test košta 60 KM, dok je cijena PCR testa oko 200 KM.

Njemačka otvorila granice samo jednoj zemlji sa Blakana.

Njemački zvaničnici donijeli su odluku kojim zemljama će otvoriti granice bez uvođenja dodatnih mjera. Na listi je osam zemalja kojima je dozvoljen prelazak bez testa na koronavirus ili obavezne samoizolacije. Samo jedna država iz regiona je na spisku, a to je Crna Gora. Nadležni u Njemačkoj redovno će ažurirati ovu listu, što znači da može doći do promjena i kada je riječ o otvaranju granica prema drugim zemljama. Ono što je važno jeste da ulazak u Njemačku ovisi o mjestu gdje je putnik prethodno boravio, a ne o njegovom državljanstvu.

Putovanja u Njemačku moguća su iz trećih zemalja koje nisu navedene na prvobitnom popisu, ali pod određenim uvjetima. Podsjetimo da su iz Veleposlanstva BiH u Njemačkoj jučer je stigle informacija kako će se iz BiH moći ući u Njemačku uz negativan PCR test ili karantenu. Ranije njemačke vlasti nisu priznavale PCR test urađen u BiH.

Za razliku od Njemačke, u Austriji ostaje na snazi zabrana ulaska građanima trećih zemalja među kojima je i BIH. S druge strane, svi građani - austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji - koji se vrate iz BIH moraju u dvosedmični karantin, odnosno dužni su da obave PCR test. Austrijanciima se ne preporučuje putovanje u zemlje Zapadnog Balkana.

Za ulazak u Sloveniju predviđen 14-dnevni karantin.


(Admir Oručević)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.