30.7.2020. 9:13
0
U aprilu dijelili maske građanima na ulicama: Pitali smo sarajevsku policiju, zbog čega novih 100.000 KM iz budžeta za zaštitne maske?!
Nusret Selimović, policijski komesar Kantona Sarajevo raspisao je javni poziv za nabavku jednokratne troslojne zaštitne maske za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, a za ovaj posao, iz budžeta KS bit će izdvojeno čak 100.000 maraka bez PDV-a , prenosi avaz.

Kontaktirali smo MUP KS, kako bi dobili odgovore čemu tolika potreba za maskama. Indikativno je to da Uprava policije je u aprilu maske dijelila građanima.

Na mail adresu MUP KS poslali smo sljedeća pitanja:

1. Da li je ova informcijao o nabavci zaštitnih maski tačna, te da li će se iz budžeta izdvojiti novčana sredstva od 100.000 KM za kupovinu zaštitinih maski?

2. Kada je ova nabavka zatražena  i da li je ona prijeka potreba ako se uzmu u obzir donacije koje su stigle prethodnih mjeseci?

3. Koliko je zaštitinih maski u proteklom periodu od međunaordnih donacija stiglo na adresu policije Kantona Sarajevo?

4. Imate li tačne podatke, koliko je policijskih službenika zaraženo koronavirusom u KS?

Iz odsijeka za odnose sa javnošću MUP KS, dobili smo odgovore na naša pitanja:

1. Na portalu javnih nabavki, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, objavljeno je Obavještenje o nabavci jednokratnih troslojnih maski za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 100.000,00 KM, a nabavka se provodi putem otvorenog postupka javne nabavke, sa zaključenjem Okvirnog sporazuma na period od jedne godine. Napominjemo da Okvirni sporazum ne predstavlja obavezu ugovornog organa (Uprave policije) na zaključivanje ugovora o javnoj nabavci. Obaveza nastaje zaključivanjem pojedinačnih ugovora o javnoj nabavci, na osnovu Okvirnog sporazuma, a u zavisnosti od potreba policijskog organa. Okvirnim sporazumom je predviđena nabavka jednokratnih zaštitnih maski u količini do 110.000 komada u periodu od najduže godinu dana. Količine koje će se nabavljati, odnosno, za koje će se zaključivati pojedinačni ugovori o nabavci, će se određivati prema stvarnim i objektivnim potrebama Uprave policije, a maksimalno do 110.000 komada i sa nepromjenjivim cijenama iz ponude.

2. Gore navedeno Obavještenje je objavljeno 30.06.2020. godine i količina od 110.000 komada bi zadovoljila potrebe Uprave policije za oko tri mjeseca kada u obzir uzmemo broj policijskih službenika i drugih uposlenika Uprave policije, te angažovanost istih po broju radnih dana (cca. 1600 uposlenika angažovanih prosječno 23 radna dana u toku jednog mjeseca što iziskuje 36800 komada maski na mjesečnom nivou), iz čega nedvosmisleno proizilazi da se radi o stvaranju neophodnih uslova zaštite policjskih službenika i drugih uposlenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za vrijeme trajanja aktuelne epidemije, pri tome uvažavajući minimum preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

3. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u proteklom periodu nije imala zaprimljenih zaštitnih maski u okviru međunarodnih donacija. Nadalje, u proteklom periodu od više različitih domaćih subjekata zaprimljene su donacije zaštitnih maski u ukupnoj količini od 7.670 komada.

4. Zaključno sa jučerašnjim danom, u proteklih mjesec dana potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 16 uposlenika Uprave policije MUP-a KS. 




(Admir Oručević)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.