9.9.2020. 12:48
0
Gdje nas vode besmislene inicijative: Obraza nemaju, guzici se ne boje!
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi bio prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi "Mali Šengen".

Inicijativa "Mali Šengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

"Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbjedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijelog regiona za strane investitore"
, navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Podsjetimo jučer je Dodik podnio inicijativu za sazivanje sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je 'Premještanje sjedništa ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem'.

Prije toga je član Predsjedništva BiH Željko Komšić predao zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.


Inicijative koje nemaju šansu


"Dokle se došlo, da se vaga postavlja tamo gdje nikakvog smisla nema. Zašto bi oni rješavali probleme građana BiH. Oni to ne žele, jer su tu radi vlastitih, stranačkih i etno interesa. Narod je samo zavjesa koju oni izbacuju pred javnost. Da je za ovih 30 godina nešto urađeno u ime građanskog i narodnog interesa, ova zemlja ne bi bila u problemima u kojim se danas nalazi. Umjesto idejnih borbi, mi imamo interesne borbe", izjavio je za Source portal politički analitičar Esad Bajtal.  

"Obraza nemaju, guzici se ne boje. Pokazali su da nemaju nikakvu odgovornost prema građanima, da se sve svelo na formu. Poenta je napraviti cirkus. Vjerovatno računaju da će skrenuti pažnju sa gorućih problema i pokazati da štite interese svojih naroda", izjavio je za Soruce psiholog Srđan Puhalo.

Naši sagovornici smatraju da Dodik godinama ne priznaje BiH i da upravo zbog takvog stava uspijeva opstati na vlasti.

"Sam sebe izriče i sam sebe poriče. Milorad Dodik nije čovjek koji nešto izjavljuje, on samo izgovara ono što mu je dušapnuto iz Moskve preko Beograda. On je Trojanski konj koji je dobro plaćen. Kada bi počeli vikati živio RS, on bi izjavio da je to protiv srpskog naroda, jer na takvim odnosima se bazira njegova politika", govori Bajtal. 

"Dodik je svjestan da ta incijativa neće proći, ali važno je da se nešto dešava. Pokušava još jednom pokazati kako smo mi iz RS- a ugroženi. Namjerno prozivodi problem tamo gdje ga nema. To je nešto na što se svaki put upecaju i mediji i političari i narod. Raspravljati o nečemu od čega neće biti ništa je besmisleno. O ovom problemu će se raspravljati pet dana, nakon čega će on opet izaći kao pobjednik i žrtva. Njegova inicijativa je o izmještanju ambasade je besmislena, kao i što je besmislena rasprava o teoriji da je zemlja ravna ploča", rekao je za naš portal  Puhalo.

Bajtal kaže da se Dodik vara ukoliko misli da bi ga Srbija dočekala raširenih ruku.

"Vara se ako misli da ga Srbi jedva čekaju sa više od milion gladnih građana, dok izigrava velikog Srbina. Moskva ovdje igra veliku stratešku igru, a ovi prostori joj dođu kao neka sića za potkusurivanje, govori Bajtal i dodaje:

"Komšićeva inicijativa je također nerealna. Pretpostavljam da je to njegov iriacionalan odgovor na pokušaj disfunkcionalizacije BiH, koja traje godinama, prije svega mislim  na napade sa lijeve i desne strane na BiH", rekao je Bajtal i dodao da ti napadi ništa nisu gori od lažne odbrane onih 'trećih', koji je tobože 'brane' ovu zemlju.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.