14.9.2020. 11:25
5
Zahiragić o Čamparinoj ostavci: Mislim da mu nije baš drago. Ovo je glavna tema, jer se desilo u SDA
Aljoša Čampara, visokopozicionirani član Stranke demokratske akcije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine podnio je ostavku u Predsjedništvu SDA.

Čampara je u pismu upućenom Centrali Stranke demokratske akcije obrazložio svoj postupak, a pismo je objavio i na svom Facebook profilu.

Uz ostalo navodi, kako se unutar SDA podobnost i poltronstvo protežiraju nad strukom, ličnim digniteteom, slobodom mišljenja i govora, uz istovremeno sataniziranje svih onih koji otvoreno govore.

Haris Zahiragić član predsjedništva SDA stranke za naš portal govorio je o ovom slučaju. S obzirom da sa njim nismo uspjeli ostvariti telefonski kontakt, na njegovu mail adresu poslali smo sljedeća pitanja: 

1. Kakav je Vaš komentar na Čamparin potez i koliki je to gubitak za SDA stranku? Da li je ovo hrabra odluka?

2. Smatrate li da je gospodin Čampara imao opravdane razloge za ovaj korak, i kako Vi gledate na nerješavanje političko koruptivne afere 'Asim' unutar SDA stranke?To je kako je Čampara naveo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je donio ovakvu odluku?

3. Vodeći se Čamparinom odlukom, da li biste i Vi bili spremni učiniti isto, odnosno napustiti mjesto člana predjesdništva SDA stranke, ukoliko nekada osjetite određenu moralnu odgovornost?

Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:


"Mnogo članova rukovodstva drugih stranaka redovno podnosi ostavke, ali to nikada ne bude tema kao kada se nešto takvo desi u SDA. Želim da vjerujem da je ta medijska pažnja uzrokovana snagom same SDA, a ne kontinuiranom željom da se ta snaga umanji.

S obzirom na ranije javne nastupe gospodina Čampare, možda je ovakav potez i očekivan.
Razlozi za ostavku koje sam vidio da je naveo više su opšteg karaktera, ali ja ipak mislim da je istu podnio iz razloga što nije zadovoljan svojim ličnim statusom unutar SDA, uprkos činjenici da je član Predsjedništva, te da paralelno obnaša veoma ozbiljne funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na dva nivoa.

Kada je u pitanju „afera Asim“, ona je razriješena na način da je gospodin Sarajlić podnio ostavke na sve stranačke funkcije koje su prihvaćene. Kada je odnos gospodina Čampare spram tog slučaja u pitanju, mišljenja sam da to ima dublju personalnu pozadinu, jer su Sarajlić i Čampara bili dugo godina prvi saradnici i dobri prijatelji, sve do momenta kada ovaj nije podržao Čamparinu kandidaturu za Predsjednika SDA Sarajevo.

Također, mislim kako je njegovu odluku ubrzala afera koju su objavili određeni mediji, a vezana za navodnu saradnju njegove saradnice sa RTRS-om, u pokušaju obaranja rukovodstva Obavještajno sigurnosne agencije – što je negdje i sam naveo kao jedan od razloga.

Iako sam vidio da su se mnogi iz opozicije obradovali i ponadali, čak ga je i Ivana Marić javno pohvalila - što mislim da ni njemu nije baš drago, ipak vjerujem, ili barem želim da vjerujem, da će Čampara kao ozbiljan čovjek koji ima glasačku bazu unutar glasača SDA, ipak ostati u SDA, a sada kada je podnio ovu ostavku, nadam se da će imati više vremena da se kao Ministar unutrašnjih poslova bavi gorućim sigurnosnim problemima poput npr. migrantske krize.

I na kraju, svako ko se bavi ozbiljnom politikom, ali i ko prati istu, mora biti svjestan političkog trenutka u državi i regionu, pa čak i u svijetu, te spram istih moramo određivati prioritete kojima ćemo se baviti, a unutarstranačka neslaganja zasigurno nisu među njima!"


Haris Zahiragić


(Admir Oručević)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.