23.2.2021. 12:46
3
Kako je moguće da su respiratori koje je kupila 'Srebrena malina' odjednom verifikovani i zbog čega se to radilo daleko od očiju javnosti?!
Bh. mediji objavili su danas inofrmaciju da su respiratori koje je na početku pandemije koronavirusa kupila firma 'Srebrena malina', za koje je novac dala Vlada FBiH, uspješno verifikovani.

Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je potpisan ugovor. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

S obzirom da se već neko vrijeme nije mnogo pisalo o respiratorima, pomalo začuđujuće je djelovala informacija da je verifikacija uspješno završena i da su respiratori spremni za upotrebu. 

Podsjetimo, prije devet mjeseci Tužilaštvo BiH je saopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Sporna nabavka u žižu javnosti došla je zbog činjenice da je Federana uprava civilne zaštite FBiH kupovinu organizovala preko firme Srebrena malina, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Na adresu federalne uprave Civilne zaštite poslali smo sljedeća pitanja:

1. Da li je istina da su respiratori verifikovani?

Dana 11.02.2021 godine Federalna uprava civilne zaštite nakon provedenog postupka javne nabavke potpisala je ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije sa verifikacionim laboratorijem „ Verlab“. Proces verifikacije započeo je 12.02, kazali su nam iz FUCZ.

2. Zbog čega se proces verifikovanja respiratora odvijao daleko od očiju javnosti i zbog čega se na verifikaciju čekalo toliko vremena?

Federalna uprava civilne zaštite aposlutno sve poslove obavlja javno, stoga ne možemo potvrditi da se bilo koji proces obavljao „daleko od očiju javnosti“. Prvi ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala sa verifikacionom laboratorijom „Verlab“ istekao je 26.12.2020.godine.

Federalna uprava civilne zaštite u svojstvu ugovornog organa provela je   proces prikupljanja, sistematizacije, analize i interpretacije podataka prije pokretanja postupka javne nabavke pružanja usluga zakonske verifikacije primjenjujući odredbe Zakona o javnim nabavkama, kao i zakonske okvire koji regulišu oblast mjeriteljstva.

U cilju osiguranja pravilne primjene zakona o javnim nabavkama u konkretnom slučaju nije postojala mogućnost produženja ugovora, te je prema procjenjenoj vrijednosti nabavke proveden novi postupak javne nabavke putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda. Odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisan je ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije sa verifikacionim laboratorijem „Verlab“.

3. Jesu li tačne informacije da se navedeni respiratori već koriste u zdravstvenim ustanovama?

Specifikacijom uređaja od strane proizvođača navedeno je da se ovi uređaji mogu koristiti / prvenstveno / kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan  ukoliko se koristi sa bocom kisika. Dakle,  u skladu sa specifikacijom proizvođača zdravstvene ustanove na području Federacije BiH kojima su dodjeljeni medicinski uređaji, odlučuju o korištenju istih, naveli su iz FUCZ.



Novinar: Admir Oručević

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.