28.5.2021. 12:15
1
"Inzku sam jednom održao lekciju, šutio je kao zaliven. Bio je preblag, ali ukoliko pogledate sliku Christiana Schmidta, možete primjetiti nivo odlučnosti na njegovom licu"
Christian Schmidt izabran je za novog visokog predstavnika u BiH. Dužnost će preuzeti 1. augusta.

Schmidtov izbor  je uslijedio nakon ostavke Valentina Inzka.

O tome kako će se dolazak Christiana Schmidta odraziti na integritet i suverenitet BiH u budućnosti, govorili smo sa akademikom Suadom Kurtćehajićem, velikim poznavaocem nadležnosti koje ima visoki predstavnik u BiH.

"Aneksom 10 je utvrđen visoki predstavnik, a članom 5. tog aneksa utvrđeno je da je on konačni tumač kada je u pitanju civilna impelmetacija. Ona se proteže od 2-og do 11-og aneksa i podrazumjeva sve ono što nije vojna implemetacija. Upravo sam  neprekidno insisitirao od Valentina Inzka da iskoristi svoj puni kapacitet koji mu je osiguran sa pravnim mogućnostima. Međutim, on se uglavnom ponašao prema političkoj volji. Toliko važno znati da je pravna mogućnost koja svakom visokom predstavniku daje u ruke mehanizme integracije BiH jeste Odredba 3. stav 5. o dodatim nadležnostima. Nijedna druga odredba nema tu snagu", govori za Source akademik Suad Kurtćehajić.

Prvo presuda iz Strazbura pa onda novi Izborni zakon
Suad Kurtćehajić

Ističe da visoki predstavnik treba sam da procijeni i uradi sve da bi se očuvao suverinitet i integritet države, bez obavezne prisutnosti političke volje.

"Visoki predstavnici su često tražili saglasnost za neke odluke od strane entiteta. Ova odredba, ako bi se doslovno primjenjivala, mogla bi BiH učiniti potpuno integrisanom državom. Nažalost, bh. politički službenici nikada nisu 'pritiskali' visokog predstavnika. U jednoj emisiji sam Inzku održao lekciju o njegovim pravima, on je šutio ko zaliven", govori Kurtćehajić.

Očekuje da će dolazak novog visokog predstavnika donijeti određene promjene koje su mu, kako je naglasio, obezbjeđene pravnim mogućnostima.

"Valentin Inzko je bio preblag, ali kada pogledate sliku Christiana Schmidta, možete primjetiti nivo odlučnosti na njegovom licu. Nadam se da će pokazati jednu vrstu individualiteta, te da će pomoći u integraciji BiH, koja se trenutno nalazi u jednoj kompletnoj blokadi. Ako Dodik bude krenuo njega da vrijeđa kao što je to radio Inzku, mislim da će dobiti crveni karton, kao što su sudije svojevremeno crvene karotne davale Maradoni, pa ti onda objašnjavaj da si Maradona. Čović je također u opasnosti", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje šta bi dolazak novog visokog predstavnika mogao značiti za entitet RS, Kurtćehajić je rekao:

"Treba da se uspostavi pravno stanje koje će poštivati da jednostavno ne može da bude nagrađen genocid. Pravo bi trebalo imati prevlast nad politikom. Ja zbog toga godinama radim na afirmaciji svijesti o tome. Christian Schmidt mora da zna da RS ima ozbiljnu mrlju uprkos tome što je ona zaštićena Daytonom, tako da ona postoji, sve dok postoji Dayton. Dodik nije to nikada shvatio, da kad ne bude Daytona nema RS-a", kazao je je akademik Suad Kurtćehajić za naš Source.ba portal.


Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.