25.8.2021. 14:14
0
Sivro 'prijeti' Vraniću: Bolje mu je da nas zovne na kafu, uz distancu od dva metra da razgovaramo kao ljudi
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme imao je nekoliko izjava koje su razbjesnile građane glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Nepromišljenje i nesmotrene Vranićeve izjave danima su bile tema političkih prepucavanja u Kantonu Sarajevo.

Naime, govoreći o vakcinaciji nastavnog osoblja u sarajevskim školama, Vranić je istakao da "one koji se ne žele vakcinisati treba prebaciti na neko drugo mjesto, gdje neće biti u fizičkom kontaktu sa više ljudi". 

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, za naš portal prokomentarisao je izjavu ministra Vranića, kojem je ovim putem uputio jasnu poruku.

"Vranić je u svojoj izjavi rekao da je pobornik da se otvore škole, ali i da politički motivisani sindikati ne treba da se mješaju. Vranić je tom izjavom uvrijedio prosvjetne radnike, predložio nebulozu koja je nemoguća, a onda počeo da vrijeđa Sindikat. Mi smo politički motivisani jer smo usmjereni na sve političke partije, jer zastupamo 3.500 ljudi, među kojima ima glasača svih političkih partija, koje sudjeluju u političkom životu u KS. Ako je htio da kaže da rukovodstvo Sindikata dobija instrukcije od bilo koje političke partije ili javne ličnosti u političkom životu, e onda se pravo zeznuo, to mu je greška karijere. Mi očekujemo od predsjendika SDP-a Nermina Nikšića da se javno očituje o ovom incidentu i da će se nakon toga ministar Vranić javno izviniti prosvjetnim radnicima. Sad je kao odjednom nadležan da nam daje savjete i uvodi restrikcije prema onima koju su nevakcinisani, da rade neke druge poslove, što je nemoguće", kazao je Sivro za Source.

Na pitanje kakav stav prema vakcinisanju prosvjetnih radnika ima Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja, s obzirom da je veliki broj nevakcinisanih i u ovom sektoru, Sivro kaže:

"Mi smo od početka djelovali na način da smo svakom prosvjetnom radniku omogućili put u Srbiju u trenucima kada u našoj zemlji nismo imali dovoljan broj vakcina na raspolaganju. S druge strane, ne dopuštamo stigmatizaciju ili represiju prema onima koji ne žele da budu vakcinisani. Mi kao Sindikat prijetimo štrajkom, zbog toga što tražimo da se učenici vrate u školske klupe. Takav stav zastupaju i prosvjetni radnici i roditelji i učenici. Upozoravamo ministra Vranića da kada se pogriješi onda se i izvini za svoju grešku. Bolje mu je da nas pozove na kafu i distancu od dva metra i da razgovaramo kao ljudi o zajedničkom interesu. Sve drugo, donijet će posljedice, najviše za njega lično. Dobili smo na stotine poruka, komentara, pa čak i onih ružnih, koje su prosvjetni radnici adresirali ministru Vraniću. nakon što su sinoć čuli i njegovu izjavu, jer niko ne voli da ga na taj način tretiraju", zaključio je za kraj razgovora Sivro.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.