29.9.2021. 10:06
3
Zbog čega smo prvi po smrtnosti u Evropi od korone: Dr. Stevanović naveo pet razloga
Uvaženi sarajevski doktor, Dragan Stevanović u razgovoru za naš portal komentarisao je razlike između industrijskog i medicinskog kiseonika, povodom afere 'Kiseonik' koja je ovih dana uzdrmala RS.

"U principu tehnologija proizvodnje je ista, stepen čistoće je isti. Razlika je u kotroli proizvodnje, distribucije i kontroli čišenja boce za kiseonik. Ti uslovi su propisani evropskom direktivom. Sigurno je da ne može se napraviti tolika šteta pacijentima,  koliko se sad digla ova halabuka, ali nedopustivo je da se bilo šta koristi bez prethodne saglasnosti agencije za lijekove. Ni supu od šargarepe ne možete dati bolesniku kao lijek, ako to nije odobrila agencija za lijekove, koja je kod nas vrlo troma i spora. Kabadahije koje misle da mogu sve su napravili prekšaj u procedurama i zakonu", govori Stevanović.

Činjenici da je BiH po smrtnosti od koronavirusa prva u Evropi, a druga u svijetu, nikako ne idu u pirlog afere, koje se po ko zna koji put u BiH za vrijeme pandemije, vežu za zdravstvene sisteme. Dr. Stevanović je naveo nekoliko razloga koji direktno utiću na veliku stopu smrtnosti u našoj zemlji.

"Prvi i glavni razlog je neorganizovana država,  a kao posljedica neorganizovane države drugi razlog je neorganizovan, necentralizovan i vrlo spor zdravstveni sistem. Treći razlog je jedno autohtono ponašanje ministara, bez uvažavanja struke. Svi su sada počeli da budu stručnjaci i daju izjave umjesto onih koji bi to trebali da rade. Četvrti je posljedica afere, odnosno namjere da se i u ovoj situaciji samo zaradi i ništa drugo. Zadnji je nepovjerenje građana u sistem, pa time i u ono što je zaista neophodno, a to je vakcinacija", rekao je dr. Stevanović za kraj.

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.