12.10.2021. 15:00
0
'Čarobni patuljak' sa Kosova, koji tu i tamo, 'pecne' Srbiju: Veliki musliman, kojeg u Srbiji smatraju 'provokatorom' i rado bi ga izbacili iz fudbala
Poslije utakmice protiv selekcije Sjeverne Irske i pobjede rezultatom 2:0, reprezentativac Švicarske, Xherdan Shaqiri davao je intervju kada mu je prišao čovjek i dao jaknu sa oznakom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Shaqiri je pred kamerama TV RSI najprije ostao zbunjen kada je ogrnut jaknom, potom je vidio grb OVK i razvukao široki osmijeh, da bi potom skinuo jaknu. Ovaj fudbaler često slavi golove pokazujući simbol Velike Albanije. Švicarski mediji pitaju se gdje je bilo osiguranje i kako je moguće da se netko tako može došetati i prići švicarskom reprezentativcu rođenom na Kosovu.




Ovu situaciju mediji u Srbiji nazvali su 'neviđenim incidentom'. Smatraju ga provokatorom, pa je tako navodno, fudbalski Savez Srbije odmah reagovao tražeći da se Shaqiri izbaci iz fudbala. Protiv Srbije je zajedno sa Granitom Xhakom i na Svjetskom prvenstvu 2018. pokazivao dvoglavog orla.

Shaqiri je tada zapečatio sudbinu Srbije na Svjetskom prvestvu u Rusiji. U pobjedi svoje reprezentacije pobjedonosni gol je proslavio pokazivanjem dvoglavog orla,  a srbijanski mediji ga, vjerovatno od muke, opisuju kao: 'Velikog Albanaca, rođenog u Srbiji (čitaj Kosovu), koji igra u Švicarskoj'.




Privatni život

Xherdan Shaqiri rođen 1991. godine u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji. Njegovi roditelji su 1992. godine sa četvoro dece preselili u Švajcarsku, pa Šaćiri ima švicarsko i albansko državljanstvo, a nakon priznanja Kosova dobio je i državljanstvo Kosova. Na kopačkama često nosi zastave zemlje u kojoj je rođen i zemlje za koju nastupa. Poznat je po jasnim stavovima o samostalnosti Kosova, a ne krije da bi volio da igra u njihovom timu poput mnogih drugih naturalizovanih Švajcaraca. Iako novinske stupce, za razliku od mnogih fudbalera, ne puni skandalima i aferama, ne libi se da iznese svoje viđenje i kritike na račun klubova u kojima je nastupao ili trenutno nastupa.

Novac od nogometa uglavnom ulaže nekretnine, kojim danas upravlja njegov otac Isen Shaqiri. Zbog svog nogometnog znanja dobio je nadimak 'Čarobni patuljak'. Njegova posvećenost prema vjeri i Islamu mnogo puta je isticana u medijima, pa je tako poznato je da je tokom Svjetskog prvenstva 2014. godine, postio, jer se prvenstvo održavalo za vrijeme Ramazana.


Ostao bez kose

Shaqiri se nedavno našao u centru pažnje i to zbog, vjerovali ili ne, kose. Kada je 'prošetao' novu bujnu kosu, izazvao je brojne rakcije, a navodno riječ je o posljedici transplatacije koju je uradio tajno.

Xherdan Shaqiri presadio kosu | 24sata


Naime, prije dvije godine evropski mediji su pisali da je polako počeo da ostaje bez kose, ali je onda novembra 2019., praznina na njegovoj glavi počela da se popunjava. Tada je švicarski "Blik" objavio tekst pod naslovom "Da li je Šaćiri tajno uradio transplataciju kose?" Otprilike dvije godine dana kasnije 29-godišnji fudbaler ima bujnu kosu, koja je porasla preko deset centimetara, ali on nije prvi koji je na "Enfildu" posegao za takvim tretmanom. Nešto slično je uradio i Jirgen Klop 2018. godine.


(Admir Oručević)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.