12.8.2022. 15:35
2
Zbog čega se Općina Stari Grad baš sad odlučila za sklanjanje romobila sa ulica: Kompanija BinBin se oglušila na raniji poziv
Općina Stari Grad Sarajevo izvršila je jučer uklanjanje bespravno postavljenih romobila na javnim površinama u Starom Gradu, a vlasnicima će biti upućeni prekršajni nalozi po osnovu korištenja javne površine bez odobrenja.

Previđene kazne za pravne osobe iznose 5.000 KM, a za fizičke osobe 500 KM.

Danas smo Općini stari grad poslali upit sa pitanjima:

 - Zbog čega Općina Stari Grad baš sad odlučila za takav korak, a ne kada su se romobili tek  - pojavili?

Da li u Općini Stari Grad imamo još primjera gdje se javna površina koristi bez odobrenja?



Dobili smo sljedeće odgovore:

 - Općina Stari Grad Sarajevo već je pojasnila u saopćenju koje je dato za javnost da je redovnom kontrolom terena, kao i velikim brojem pritužbi građana, utvrđeno da se na javnim površinama ostavlja sve više romobila što ometa normalno odvijanje pješačkog saobraćaja. Akcija uklanjanja romobila provedena je kako bi se spriječilo da problem kulminira i dovede do većih posljedica jer je građanima bilo otežano kretanje trotoarima i pješačkim zonama. Kada su se romobili počeli na ovaj način koristiti u Općini Stari Grad Sarajevo, nadležna Služba za investicije i komunalne poslove zatražila je od kompanije BinBin da predloži lokacije za parkiranje električnih romobila u Starom Gradu i obrati se službi zahtjevom za odobrenje korištenja javne površine u te svrhe, ali se pomenuta kompanija oglušila na ovaj poziv.


 - Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad vrši redovnu kontrolu korištenja javnih površina i djeluje shodno zakonu u svim slučajevima gdje se utvrde odstupanja u odnosu na odobrenje ili korištenje javne površine bez odobrenja. Rad inspekcije odvija se u dvije smjene upravo kako bi se vršio kontinuiran nadzor i provodile kontrole. Za prvih pet mjeseci ove godine nadležna inspekcija izdala je prekršajne naloge za bespravno zauzimanje javnih površina u iznosu od 14.800 KM, dok je u istom periodu za bespravno postavljanje reklamnih sadržaja izdato prekršajnih naloga u vrijednosti od 40.960 KM. Općina Stari Grad Sarajevo poziva građane da prijave svaku sumnju na bespravno zauzimanje javnih površina, reklamiranje, bespravnu gradnju i drugo u nadležnosti komunalne i građevinske inspekcije putem viber broja 061 22 58 00, stoji u odgovoru Općine Stari Grad.



(Admir Oručević)

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.