4.10.2022. 14:06
2
Na pomolu velika izborna afera, Bošnjaci u 'šehidskom selu' u velikom broju glasali za Dodika i SNSD: Bošnjaci protestuju pred Gradskom upravom, jer nisu sigurno glasali za Dodika
Nakon što se Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za potpredsjednika RS javno požalio kako je u “šehidskom selu” Klisi kod Zvornika Milorad Dodik osvojio najviše glasova, prema preliminarnim podacima CIK identična situacija je i u Kozluku, većinskom bošnjačkom naselju na području tog grada.

Osim što je Milorad Dodik u Kozluku, naselju u kojem po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva živi 75 odsto Bošnjaka, osvojio najviše glasova za predsjednika Republike Srpske, pobjedu u tom naselju odnijela je i Željka Cvijanović na izborima za člana Predsjedništva BiH, a SNSD je osvojio najviše glasova za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH.

Tako je, na primjer, na biračkom mjestu Kozluk (A) Milorad Dodik osvojio 41,22 odsto glasova birača, na biračkom mjestu Kozluk (B) 51,57 odsto, dok je na biračkom mjestu Kozluk (C) za lidera SNSD glasalo 37,5 odsto izašlih na izbore.

Željka Cvijanović na istim biračkim mjestima osvojila je 42,67 odsto, 54,44 te 40,14 odsto povjerenja registrovanih glasača.

Slične procente osvojila je i lista SNSD za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH.

Na tim biračkim mjestima najbliži protivkandidati Dodika, Cvijanovićeve i SNSD u prosjeku su zaostajali za 20 odsto glasova.

Danas smo o ovoj temi razgovarali sa nekadašnjim načelnikom Srebrenice i kandidatom sa potpredsjednika RS-a na ovim Općim izborima, Ćamilom Durakovićem.

Da li su Bošnjaci glasali za Dodika?

Bošnjaci nisu glasali za Dodika i ovaj fenomen se može objasniti samo ako pogledamo sve nivoe vlasti, od Parlametarne Skupštine, člana Predsjedništva, predsjednika i potpredsjednika RS-a. Možemo utvrditi da SDA lista na tom biračkom mjestu Klisa za Parlamentarnu skupštinu, ima 169 glasova, od čega  SNSD ima samo 1 glas. Kada pređemo na nivo predsjednika odnosno potpredsjednika RS-a, Milorad Dodik ima 103 glasa ispred SNSD-a, kanidatat SDA Senad Bratić ima 69 glasova, a ja recimo samo 13. Tako da je riječ o nelogičnostima koju ne možete povezati ni na koji  način. Valjda nam je po ovim brojkama jasno da je vršen izborni inžinjering, tako što su podjeljeni glasovi i da su se članovi biračkog odbora usaglasili da na tom nivou politika kažu, 'evo vi nama dajte na nivou Predsjednika , mi ćemo vama dati Parlamentarnu skupštinu'..", govori Duraković i dodaje:

"Lično podnosim prijavu na to biračko mjesto protiv komplentnog biračkog odbora, koji je evidentno vršio inžinjernig. Radi se o brutalnoj povredi krivičnog zakona, koji pokazuju da građani ne biraju, nego biraju podmićeni članovi biračkog odbora koji moraju krivično odgovorati", smatra Duraković

U ovom momentu prema njegovim riječima 20-ak građana, Bošnjaka, sa pomenute liste protestuje ispred Gradske uprave Zvornik, jer kako je naveo, sigurno nisu glasali za Milorada Dodika.


(Admir O.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.