25.4.2023. 13:19
6
Bivši viskopozicionirani član SDP-a otvoreno: "Dodik im prijeti, a oni vrše hajku i proganjaju Sebiju Izetbegović, to je jako ružno. Ozbiljna je situacija, mnogo ozbiljnija nego prije"
Dodik je opet zakuhao situaciju u Bosni i Hercegovini svojim prijetnjama o secesiji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Prijetnje koje treba shvatiti ozbiljno, Dodik je javno izgovarao i u prošlosti. U međuvremenu su došle i neke reakcije iz Sarajeva, poput one ministra odbrane Zukana Heleza (SDP BiH), u kojima se spominje reakcija Oružanih snaga na Dodikov mogući pokušaj secesije.

O novonastaloj sitauciji razgovarali smo sa Draškom Aćimovićem, bivšim bh. diplomatom i ekonomskim stručnjakom.

Zanimalo nas je koliko se BiH može osloniti na podršku Amerike i zemlja Zapada ukoliko dođe do neželjenog scenarija. 

"Situacija je u potpunosti drugačija nego što je bila do velikog sukoba u Ukrajini. Zbog svega što se dešava u Ukrajini i velikog ekonomskog rata, moramo ozbiljno gledati na sve što se dešava. Imamo sa jedne strane poziciju Dodika koja je ozbiljna i to nije blef. Povlačenje sudije iz Ustavnog suda to najbolje ilustruje. To u suštini je bitna stvar za daljnji nastavak funkcionisanja BiH. SAD su sigurno prijatelj naše zemlje. Vrlo je čudno što neki političari neozbiljno shvataju sve što se dešava, i da su fokusirani samo na svoje fotelje koje trebaju da dobiju na nivou Vlade FBiH" , govori Aćimović.

Smatra da se hajka koja se vodi protiv Sebije Izetbegović predstavlja način da se  stvari preusmjere sa stvarnih problema.

"Jako je ružno da se vodi takva hajka protiv nje. Ona to kao doktor i kao žena ne zaslužuje. Ako imaju određene nepravilnosti, to se rješava na nivou na kojem je određeno da se te stvari rješavaju, bez ovakvog njenog proganjanja od strane određenih političara. Oni se bave Sabijom Izetbegović. Drugi zagovaraju rat i nekakve borbe i ratove nakon Dodikovih izjava", kazao je.
source.ba | Draško Aćimović kandidat za premijera KS?
Draško Aćimović

 
Prema njegovom mišljenju rješenje trenutne situacije su prijevremeni izbori na svim nivoima.

"To je rješenje ovog problema. BiH mora da ima jednodomni sistem, bez vijeća, domova  naroda i desetina miliona troškova. Visoki predstavnik mora to nametnuti. Svaki političar koji minimizira trenutnu situaciju, za mene je neozbiljan političar. Ponavljam, ovo je potpuno drugačija situacija", govori on.

Za kraj razgovora naš sagovrnik nam je otkrio zbog čega je napustio SDP stranku, o čemu su mediji pisali prije nekoliko dana.

"U SDP-u ima divnih ljudi, ali jednostavno u vrhu stranke, ljudi imaju drugačiji način razmišljanja od mog. Oni su uradili sve da ja napustim SDP", zaključio je Draško Aćimović.


Novinar: Admir Oručević

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.