22.5.2023. 12:00
2
Ovo je Luka Burazer, prevario ljude, uzeo im 70 miliona eura, pa pobjegao: Kako je došlo do najveće prevare u historiji Hrvatske?!
U najvećoj prevari kripto valutama u povijesti Hrvatske gotovo čini se kako je gotovo 800 ljudi ostalo bez uloženog novca. Riječ je o prevari teškoj 70 miliona eura u kojoj su mnogi ostali i bez cijele ušteđevine. Prema nekim dokumentima ulaganja su išla i do 700 hiljada eura. Jedna od žrtava riječke tvrtke koja je pet godina varala svoje klijente skupila je hrabrost i o svojoj kalvariji progovorila za RTL Danas.

“Prvog dana sam osjećao razočaranje, drugi dan istinsku tugu, sad nakon nekoliko dana dominira osjećaj bijesa”, rekla je žrtva prijevare koja ne želi javno odati koju je svotu izgubila, ali kaže kako je riječ o iznosu koji nikome ne bi bilo lako izgubiti.

“Morate znati da su mnogi imali u tome cijele svoje ušteđevine, pa i ušteđevine svoje obitelji, ova je priča za mnoge jako mučna”, nastavlja svoju priču žrtva koja je poput mnogih drugih nasjela na laži Luke Burazera, vlasnik riječke tvrtke Bitlucky d.o.o.

Ko je Luka Burazer 

Burazera svi opisuju kao tipa koji nije odavao dojam prevaranta. Kažu da je dobro razumio kretanje novaca, stanje svjetskih financija i često uspješno predviđao uspone i padove u vrijednosti kriptovaluta. Bio je poznati član domaće kripto zajednice, česti učesnik raznih konferencija, okruglih stolova i kripto meet-upova.

Državao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Burazer je 2018. o kriptovalutama držao predavanje na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u okviru Startup srijede, a u organizaciji Hrvatske mreža poslovnih anđela (CRANE) i HAMAG BICRO-a.

Poslovni je model BitLuckyja bio jednostavan. Klijenti su Burazeru davali novac, a on bi taj novac dalje ulagao u kriptovalute. Najmanji je ulog bio oko 15.000 kuna, ali navodno je bilo i klijenata koji su ulagali do 700.000 eura kod Burazera. On je ulagačima obećavao 5 do 25 posto mjesečne dobiti.

“To su u startu bila dosta nerealna obećanja. Čini se da je riječ vjerovatnost o planiranoj prevari, Ponzijevoj shemi”, govore iz Kriptovijesti.

Burazer se obvezivao ulagati samo 20 posto od ukupne investicije klijente, ali je u nekom trenutku od toga odustao. Zadnjih godinu dana, kada je poslovanje krenulo nizbrdo, klijente se poticalo da što duže zadrže svoj novac u BitLuckyju i da ne potražuju isplate jer je “baš sada prava prilika za ulaganje”.

Uzimao proviziju i do 40 posto

Žrtva je na Burazerove laži nasjela i prije dvije godine. Tvrtka je trgovala Bitcoinom, Etherom, ETHeriumom, LINK-om, Polkadotom.  Prvi ugovor je, kako kaže prevareni klijent, bio ispoštovan.

“Nakon godinu dana sam povukao dio svog inicijalnog uloga, ostatak sam ostavio unutra. Taj ostatak je onda opet ili fiktivno ili stvarno rastao, ali nisam uspio dočekati istek tok drugog ugovora”, govori. Umjesto zarade ili barem povratka svog novca, klijenti su dobili ovu poruku vlasnika tvrtke.

“Poštovani klijenti, nizom loših trendova i odluka doveo sam firmu u kriznu situaciju. U sljedećim danima imat ćemo više informacija”.

U međuvremenu je aplikacija preko koje su klijenti trgovali izbrisana, a Burazer je još uvijek u bijegu. Navodno se skriva na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Stručnjaci savjetuju prevenciju prije ulaganja


Glavni način da prepoznate prevaru, , je taj što sve šeme izgledaju previše dobro da bi bile istina. Kada ulazite u kripto prvo izučite, naučite osnove tehnologije, informišite se o valutama koje želite da kupite i za početnike investirajte koliko ste spremni da izgubite u svakom trenutku. Pod informisanjem se podrazumjeva se provjera koje firme su ovlašćene za rad sa kripto valutama. Sledeći korak je razbijanje iluzija o lakoj i brzoj zaradi.

Zajednički sadržilac mnogih prevara:

Struktura piramide, tzv. piramidalna shema - zarađuju samo osnivači i prvi krugovi “ulagača”. Piramida se financira iz uplata novih ulagača dok priljev novca traje, kada priljev presuši cijela shema se uruši. Na sličnom principu funkcioniraju i ponzi sheme.

- Pusta obećanja i garancije velike zarade bez rizika.
- Kompleksne i nerazumljive investicijske strukture koje nije moguće provjeriti.
- Nepoštovanje rokova isporuke proizvoda.
- Neodrživi dnevni postotci povrata investicije.
- Zvuči predobro da bi bilo istinito.


Opći upute:

Nikada nemojte investirati u bilo koje financijsko sredstvo više novca nego što možete izgubiti. Najgora opcija je dizanje kredita za ulaganje u visokorizične investicije. Bitno je racionalno raspodijeliti investicije ovisno o riziku koji ste spremni podnijeti.

- Koristite isključivo provjerene kripto mjenjačnice i burze.
- Dobro se educirajte prije nego donesete investicijsku odluku.
- Tražite savjete i mišljenja nekoliko neovisnih strana.
- Nikada nemojte investirati isključivo na temelju nagovora prodavača.


(Admir O.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.