30.9.2021. 19:00
5
Tegeltija za loše odnose BiH i Hrvatske okrivio "poruke iz Sarajeva": "On na jedno oko žmuri a na drugo mrzi Sarajevo"
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreba, a to ne doprinosi unapređenju saradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreba, a to ne doprinosi unapređenju saradnje.

Tegeltija je naveo da su BiH i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

Nakon bilateralnog susreta delegacija BiH i Hrvatske, predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Tegeltija je napomenuo da BiH i Hrvatska zajedno realizuju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, te most koji se gradi preko Save u Gradišci.

O Tegeltijinoj izjavi, ali i generalno uzrocima lošeg odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, govorio je politički analitičar Enver Kazaz.

"Odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske presudno su određeni odnosom bošnjačkih i hrvatske etnopolitike u samoj Bosni i Hercegovini, ali i nespobnošću Hrvatske da artikulira ozbiljnu politiku prema ustavnoj krizi u BiH", kazao je profesor Kazaz na početku razgovora za Source.ba portal.

Ističe da su odnosi između dvije države bili dosta dobri i prijateljski dok su predsjednici Hrvatske bili Ivo Josipović i Stjepan Mesić. 

"Te odnose narušava Hrvatska, prije svega na način da se direktno upliće u unutarnje stvari BiH podržavajući pritom jednu jedinu političku partiju i njen pogled na ustavnu krizu u BiH, a to je HDZ BiH. Takva politika pogubna je prije svega po Hrvate u Bosni i Hercegovini jer ih na neki način autokolonizira. Naime, Hrvatska se u takvoj politici pojavljuje kao matična država, dok je BiH država koja je tek nekakva privremena organizacija u kojoj se nalaze Hrvati. Ta organizacija jednog dana bi valjda trebala da nestane za račun matične države. Takva vrsta ideološke fantazme, Hrvate udaljuje od njihove domovine i naravno, zamućuje njihov pogled na Bosnu i Hercegovinu. Ako je određena takvom fantazmom onda je to naslijeđe Tuđmanove politike koji je Bosnu i Hercegovinu vidio kao privremenu tvorevinu koja će se jednog dana raspasti za račun stvaranja Velike Hrvatske i Velike Srbije. Današnji odnosi određeni su potpunim nerazumijevanjem Bosne i Hercegovine, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, njegovom netaktičnošću u javnom prostoru, njegovom nacionalističkom retorikom i istodobno, nesnalaženjem Bakira Izetbegovića, prije svega, a onda i kompletne strukture SDA koje ne shvataju da su oni kao predstavnici većinskog naroda najodgovorniji za stanje u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nemaju nikakvu ozbiljniju suštinski određenu komunikaciju ka traženju rješenja", rekao je Kazaz.

Na pitanje kako bi ocijenio izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kaže da je Tegeltija nedorastao političar u funkciji koju obavlja. 

"Političar koji je direktan pijun u rukama SNSD-a. Treba reći da Dodik i njegov SNSD se u relaciji Zagreb-Sarajevo pojavljuju kao treći bitan faktor pri čemu je Dodik koji na neki način artikulira bošnjačko-hrvatski sukob koristeći ustavnu krize u zemlji i poziciju Hrvata tzv. Hrvatsko pitanje za svoju secesionisitčku politiku. Dakle, Zoran Tegeltija ne radi ništa nego žmuri na jedno oko a drugim okom mrzi Sarajevo i takva izjava nije ništa do odraz njegove političke mržnje prema Sarajevu", zaključio je profesor Kazaz u razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.