5.12.2021. 17:49
1
Inspekcija zatvorila popularni sarajevski klub, vlasnici ogorčeni: Noćni život nastavite u drugom gradu, samo kod nas ima epidemije
U petak i subotu nastavljeni su timski inspekcijski nadzori kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspketora nad radom ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo, a kojima su asistenciju pružali pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS.

Zbog grubog kršenja higijensko-epidemioloških mjera privremena zabrana rada na period od 48 sati izrečena je ugostiteljskim objektima Tropics i Taverna, dok je ugostiteljskom objektu Sloga privremena zabrana rada izrečena na period od osam dana.

U tom objektu u momentu nadzora protekle noći zatečeno je oko 500 posjetilaca i bez poštivanja ostalih higijensko-epidemioloških mjera, uz napomenu da je prošlog mjeseca objekat zatvoren na 48 sati, također radi nedozvoljenog broja posjetilaca kojih je tada bilo više od 300.

Iz Cinemas Sloga su se oglasili na Facebooku poručivši: "Poštovani gosti, nećemo raditi narednih sedam dana zbog odluke inspekcije u 'Državi Sarajevo'. Noćni život možete nastaviti u bilo kojem drugom gradu jer tamo nema epidemije, nego samo kod nas. Nastavljamo 13. decembra", naveli su.


Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo Fahir Halilović za Source.ba portal je kazao da se iz sedmice u sedmicu i pored upozorenja i savjeta, nastavilo s nepoštivanjem epidemioloških mjera.

"Krajem septembra je donijet Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama KS koji propisuje da u uslovima prirodnih i drugih nesreća, pandemije i epidemije, ukoliko se u postupku inspekcijskog nadzora od strane inspektora utvrde određene nepravilnosti i nezakonitosti kod subjekata nadzora u pogledu poštivanja epidemioloških mjera u pogledu poštivanja zaključaka Vlade odnosno Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, inspektor će odrediti na licu mjesta mjeru koja će zabraniti rad subjektu nadzora. Prvi put u trajanju od 48 sati, u sljedećem ponovljenom slučaju u trajanju od osam dana, a u svakom sljedećem slučaju u trajanju od 15 dana", kazao je Halilović na početku razgovora.

Istakao je da ove represivne mjere nisu nimalo popularne, te da on  stoji na stanovištu da treba sve učiniti prije toga kako bi subjekte nadzora doveli u okvire zakona, da oni rade u okvirima zakona i da se na taj način praktično gradi povjerenje. 

"I ovaj subjekt nadzora, dakle ne trebamo više kriti, tu je i Taverna, a prije svega Cinemas Sloga, imali smo prije svega veliki broj zahtjeva od strane građana i od strane javnosti da u ovom objektu se apsolutno ne poštuju mjere i ne samo zbog toga, nego i u odnosu na naše prethodno provedene inspekcijske nadzore u pogledu preduzimanja preventivnih mjera. Preventivnih mjera u smislu da smo upozoravali subjekta nadzora da postoje propisi i da postoje propisane sankcije", rekao je direktor KUIP-a.

Dodao je da je ukazivano na njihova prava i obaveze, na štetne posljedice, te da su im i davali savjete i informacije kako da ne dođe do ovakve situacije. 

"Iz sedmice u sedmicu stvari su naprosto bile ovakve i kao što je stanje zatečeno na terenu, apsolutno se nisu poštovali niti naši savjeti, niti naše informacije, niti naše preventivno djelovanje, te smo onda krenuli sa tom jednom korektivnom mjerom - evo na 48 sati ćemo odrediti da se zabrani rad subjektu nadzora i kako bi se subjekt nadzora na taj način upozorio ovom korektivnom mjerom da treba poštivati ove propisane mjere. Naravno, subjekt nadzora nije ispoštovao ove mjere i mi smo donijeli mjeru zabrane na osam dana, a za svaki sljedeći slučaj idemo na 15 dana. Ja koristim priliku da pozovem sve subjekte nadzora u KS koji priređuju ovakve zabave, a naročito subotom i nedjeljom, a samo iz razloga poštivanja mjera i preporuka federalnog odnosno kantonalnog kriznog štaba, bez obzira što se imputira nama da jedino Kanton Sarajevo to radi, a da drugi kantoni to ne rade. Mi pokušavamo da ovdje poštujemo sve mjere i preporuke kako se ne bi doveli u poziciju da nam se ponovi četvrti val kao što je bio u februaru ove godine", zaključio je Halilović u današnjem razgovoru za naš portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.