28.12.2021. 13:55
5
"Dok se islamski svijet raspada po šavovima Bakir Izetbegović širi panislamsku fantazmu, da bi mu odgovorio predsjednik Čečenije kako želi da prisajedini Ukrajinu Ruskoj Federaciji"
Koliko je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini utjecala pozitivno ili negativno na rating vladajućih stranaka na državnom nivou, da li su to (ne)snalaženje opozicione stranke uspjele iskoristiti? O tome ali i o drugim temama smo razgovarali sa političkim analitičarom Enverom Kazazom.

"Ono što je očigledno je da je rating SNSD-a u Republici Srpskoj, a to možemo zaključiti i na osnovu izbora u Prijedoru, porastao i da je razbuktavanjem srpskog nacionalizma SNSD 'ugušio' opoziciju u RS-u, koja nije izašla iz ideološke matrice koju je nametnuo SNSD, samo je drugačijim sredstvima željela da ostvari tu matricu. HDZ ima stabilno biračko tijelo, a tome doprinosi i slučaj 'Željko Komšić' i razbuktana propaganda o majorizaciji nad Hrvatima", kazao je profesor Kazaz.

Ističe da je Stranci demokratske akcije rating opao. 

"Ono što je najveći teret te stranke jeste nesposobnost i nesnalaženje njenog lidera u postojećoj krizi. On (op.a. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA) je davao olake izjave, smatrao da će Milorad Dodik vrlo brzo prestati sa svojim provokacijama, kako ih je definirao još ljetos. Potom, da je Dodik nemoćan u provođenju svojih nakana, da bi na kraju priznao vlastitu grešku i sam rekao da je pogriješio u procjenama. SDA nije uspjela definirati vlastitu politiku u toj krizi, te je ona izgubila diplomatsku bitku sa HDZ-om na međunarodnom planu i zapravo klizi zbog nesposobnosti rukovodstva iz jednog u drugi poraz. To je otvorilo prostor za opoziciju Stranki demokratske akcije, pa je čini mi se SDP svojim državotvornim politikama napredovao, kao što su rezultati Vlade u Kantonu Sarajevo podigli 'Trojku' za izvjestan stepen, naročito je u tom smislu rastao NiP, pa je za očekivati da bi SDA, ako se održe izbori naredne godine, bila pred porazom", rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da će "ukoliko zatreba, islamski svijet biti uz BiH" profesor Kazaz odgovara da je rat u našoj državi teško moguć, budući da niko nema finansijskih, a ni drugih ostalih potrebnih sredstava za rat. 

"Izetbegović je na širenju panike od rata pokušao da popravi rating svoje stranke i to mu nije pošlo za rukom, jer se služi prastarom logikom. Dok se islamski svijet raspada po šavovima Bakir Izetbegović širi panislamsku fantazmu (op.a. privid) da bi mu odgovorio predsjednik Čečenije kako želi da pripoji Ukrajinu Ruskoj Federaciji. Prema tome, Izetbegović je politička osoba podkapacitirana i prepuna promašaja, osoba koja se zadesila u nepovoljnim povijesnim okolnostima po Bosnu i Hercegovinu i može nanijeti samo štetu ovoj državi. Izetbegović i njegova klika su radili na produbljavanju sukoba sa HDZ-om i time oslabili Federaciju BiH na koju je Milorad Dodik udario punim političkim sredstvima", rekao je on.

O Izetbegovićevoj zanimljivoj poruci građanima "spavajte mirno" u jednom od nedavnih intervjua predsjednika SDA, Kazaz kaže da je tako "u procjenama povijesnih okolnosti govorio i Alija Izetbegović, dok su se zbivali pokolji u dolini rijeke Drine, odnosno u istočnoj Bosni." 

Novinar: Ajdin Balićevac

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.