24.1.2022. 19:10
6
"SDA kažnjava Vladu KS jer znaju da neće moći ponovno osvojiti Sarajevo. 'Potrefili' su dobar momenat, uhvatili su na 'lijevoj nozi' opoziciju"
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD FBiH) je danas usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Nakon višesatne rasprave zakon je usvojen sa 62 glasa za. Osam parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržano. Izmjene podrazumijevaju da se smanji ponder na osnovu kojeg Kanton Sarajevo dobija više javnih prihoda od drugih kantona.

Kako je tokom sjednice izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA Salko Zildžić, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Kanton Sarajevo prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Izmjene su predložili zastupnici i vladajućih i opozicionih stranaka. Osim Zildžića to su:

Ismet Osmanović (SDA);

Samira Begić (SDA);

Rahim Gadžić (SDA);

Husein Rošić (SDA);

Edita Mazić (SDA);

Enver Jukanović (SDA);

Hamdija Abdić (SDA);

Zlatko Ercegović (SD);

Meliha Bijedić (SD);

Nedžad Šećić (SD);

Adin Huremović (SBB);

Mujo Hasić (SDP);

Mirsad Čamdžić (NS).

U parlamentarnoj raspravi su dominantno učestvovali oni zastupnici koji su podržali izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Smatraju da će se novac ubuduće pravednije dijeliti te da će se time doprinijeti ekonomskom poboljašnju kantona.

Oni koji su bili protiv smatraju da su upravo predložene izmjene činjenje nepravde prema Kantonu Sarajevo, tvrdeći da se upravo u ovom kantonu ostvaruje najviše javnih prihoda.

Bilo je i onih koji su ukazali na to da se izmjenama neće riješiti problemi, kao i to da izmjene neće ništa značiti ako se novac ne bude trošio na odgovarajući način.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet.

Zastupnik NiP-a u Parlamentu FBiH Mirsad Pindžo je za Source.ba portal kazao da je postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda "nepravedan i nepošten."

"Ne daje prihode ni prema jednom ekonomskom kriteriju i ponderi su uvedeni upravo da bi se kriteriji koji su uspostavljeni, a nisu dobri, da bi se izjednačilo da otprilike kantoni 'povuku' sredstava koliko su imali prelaska na PDV", rekao je Pindžo.

Ističe da su zbog toga ponderi uvedeni, a ne zbog toga što "građani Sarajeva vrijede dvostruko više u odnosu na druge građane Federacije BiH." 

"Ovaj zakon, koji je predložila grupa zastupnika, ja tumačim na sljedeći način: Ovo je skrivena politika Stranke demokratske akcije koju je 'odradila' preko zastupnika a ne preko Vlade da kazni da Vladu Kantona Sarajevo, znajući da neće moći ponovno Sarajevo osvojiti a time postižu i stvorili su antagonizam svih drugih kantona i da rade kampanju u drugim kantonima, ono kao 'vidite, mi sada radimo i idemo u prilog drugim kantonima da otimamo od Sarajeva i da vama dajemo da bi vodili kampanju'. Druga skrivena namjera, a 'potrefili' su dobar momenat, to im se mora priznati da su dobri stratezi, uhvatili su na 'lijevoj nozi' sve opozicione stranke (SDP, Našu stranku i druge) tako da su nasjeli i zastupnici iz drugih kantona iz ovih stranaka i učestvovali u ovome i ovo je apsolutno neodrživo i nepravedno. Po svim parametrima ekonomskim, koji god hoće da uzmu (PDV, krajnju potrošnju, porez na dohodak) Kanton Sarajevo i sada, zavisi koji kriterij se uzima, od 70 do 150 miliona manje uzima nego što daje. Niko neće da uđe u analizu da KS generira 3,4 milijarde KM u ukupnom PDV-u i porezu na dohodak na nivou države, to je 43 posto. U isto vrijeme Republika Srpska pridonosi 1,7 milijardi KM i povlači isto toliko sredstava dok u isto vrijeme KS povlači 470 miliona i niko ne smije u to da uđe i niko ne govori o tome da RS svake godine oko 400 miliona više 'povuče' od Federacije BiH, ali treba oteti Sarajevu, zato što Sarajevo svoje prihode  vraća građanima kroz boračka i socijalna davanja, pa evo i porodilje, te gradnja infrastrukture i Sarajevo se razvija", kazao je zastupnik u Parlamentu FBiH Mirsad Pindžo.

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.