24.1.2022. 20:00
6
"155.000 građana Sarajeva neće večeras imati grijanja. U ratu su nam s Pala zatvarali gas, a sada naloge za zatvaranje daju 500 metara od Holiday Inna"
KJKP “Sarajevogas” danas je saopštio kako je ograničena isporuke gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane.

“Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP “Sarajevogas” su u dogovoru sa KJKP “Toplane- Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje. Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. Ovo je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti, odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju može doći do dugoročnog prekida isporuke za cca.60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo a koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Također, apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju”, naveli su iz ovog preduzeća.

Nestabilnosti gasnog sistema, doprinjela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kada Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa, dodali su iz “Sarajevogasa”.

“Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obavješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS”, stoji na kraju saopštenja KJKP “Sarajevogas”.

Stručnjak za energetiku i savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa Almir Bečarević u razgovoru za Source.ba portal je kao krivce označio ministra za energetiku i rudarstvo FBiH Nermina Džindića, direktoricu Energoinvesta Biseru Hadžialjević, te Edisa Bakovića, v.d. direktora "Sarajevogasa".

"155 hiljada građana će ostati bez gasa, zbog igri, samo igri, koje igraju manijaci, ludaci, ja više nemam riječi i što je najgore, svi su znali da će se ovo desiti. Krivci su Nermin Džindić, Bisera Hadžialjević, Edis Baković, svi oni ljudi koji su učestvovali prije godinu dana i koji su lagali Kanton Sarajevo, prvo, da će imati manje cijene gasa i da će biti 'gasa k'o u priči'", rekao je Bečarević na početku razgovora.

Konstatuje da nismo dobili ni manje cijene, a niti "gasa k'o u priči". 

"Znate, šta je najinteresantnije, gasovod je gotovo poluprazan, znači kroz gasovod može još 50 posto gasa proći od onoga što trenutno prolazi i nemate gasa. Pa jel' iko više hoće da razumije šta se ovim ljudima ovdje radi? Ovo je iživljavanje, ovo nije normalno, ali ovo nije kraj, jer tek ide novi ugovor, tek idu novi problemi i sve se to krije, 'baca pod tepih', a za to vrijeme 155.000 građana večeras neće imati grijanja, jer to su tri člana po jednom stanu i koga briga? Izgleda nikoga", ističe naš sagovornik.

Kako kaže, godinu dana priča da bi se ovo moglo desiti. 

"Šest mjeseci sam išao svaki mjesec u FUP i ovo prijavljivao. Tužilaštvu nema dopisa koliko nisam poslao i sve im najavio i evo šta se desilo. Zamislite da u 21. vijeku ne mogu da obezbjede dovoljne količine gasa, pa to je ludilo, to na zemaljskoj kugli nema. Nigdje nije kriza, nigdje nikakvih problema nema, samo u Sarajevu nema gasa. Znači, ko nam je kriv? Evo nije rat, tad su nam na Palama zatvarali, odnosno s Pala davali naloge da se na Zvorniku zatvara gas. Sada nam daju na 500 metara od Holiday Inna. Vjerujte, ja sam mislio da sanjam, jer u dubini duše iako sam najavio ovo, želio sam vjerovati da se ovo neće desiti. Govori vam čovjek koji je osam godina vodio 'BH-Gas', svi su danas gledali kako pritisci padaju i niko ništa nije uradio na sistemu. Ja sam spreman o ovome svjedočiti, nema suda na svijetu gdje ne bih svjedočio, jer znam šta se desilo. Čekali su večer i raspad sistema i desilo se", zaključio je u razgovoru za naš portal Almir Bečarević. 

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.