15.2.2022. 17:24
3
Dok Dodik sanja državu RS: Pogledajte ove depresivne kadrove nedaleko od Sarajeva koji govore više od hiljadu riječi
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Orašcu, na Dan državnosti Srbije, ponovio svoju separatističku politiku kazavši da Srbi danas imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku. To je kazao u prisustvu političkog vrha susjedne zemlje.

"U Republici Srpskoj obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledani smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek", rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana državnosti Srbije, čestitajući građanima i rukovodstvu Srbije. 

Dodik je istakao da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima te da su "naši preci postavili temelje onoga što je danas savremena civilizacija".

"Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik, praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi u predanoj borbi za slobodu digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti i slobode za sve koji ovdje žive", rekao je on.

Ističe svoje separatističke ideje dok se Republika Srpska "prazni"

Demografi iz RS-a upozoravaju da je zaključno sa 2019. godinom (ne računajući vrijeme pandemije koronavirusa) manji bh. entitet napustilo je preko 400 hiljada stanovnika.

Negativan prirodni priraštaj

U prvih devet mjeseci prethodne godine u Republici Srpskoj su rođene 6.184 bebe, dok je umrlo 13.330 ljudi.

Po svemu sudeći, u godini koja je iza nas RS će zabilježiti najveću razliku između broja rođenih i umrlih, koja za tri tromjesečja lani iznosi 7.146.

U odnosu na isti period 2020, broj rođenih je prošle godine bio bio manji za četiri odsto, dok je broj preminulih bio veći za čak 21,3 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do kraja septembra pretprošle godine, u RS je registrovano 6.435 živorođenih, te 10.984  preminula.

Prosječna neto plata 1038 KM, potrošačka korpa 2031,77 KM

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u decembru 2021. godine u RS iznosila je 1038 KM, dok je prosječna neto plata u 2021. godini iznosila 1004 KM.

Podaci Saveza sindikata Republike Srpske da je sindikalna potrošačka korpa u decembru 2021. godine iznosila 2031,77 KM.

Ekipa Source.ba portala je bila u Vojkovićima nedaleko od Sarajeva, gdje je naša kamera zabilježila potvrdu svega navedenog u tekstu iznad: Loša infrastuktura, napuštene kuće građana koji su svoju sreću potražili u nekim prosperitetnijim državama..

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.