19.2.2022. 17:23
1
"Sami pokušaj oživljavanja tzv. Herceg-Bosne je poziv na rat i oružani sukob. Ja ne znam kako Čović to misli da uradi i sprovede"
U Mostaru je danas održana izvanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora a jednoglasno s više od 550 prisutnih zastupnika su prihvaćeni koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmjena izbornog zakonodavstva.

Među nizom usvojenih Zaključaka, posebno je jedan bio zanimljiv, a to je oko reorganizacije Bosne i Hercegovine na temelju federalizma, što je javnost interpretirala kao oživljavanje tzv. Herceg-Bosne.

O današnjem zasjedanju u Mostaru, ali i mogućnosti uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne razgovarali smo sa Nihadom Aličkovićem iz AntiDayton pokreta.

"Dobro bi bilo napomenuti da narod zna da današnjoj sjednici HNS-a nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske republikanske stranke (HRS) koji se apsolutno kose sa mišljenjima i stavovima pa i samim ophođenjem i javnim diskursima. Mislim da i to nešto govori a to je da sama korist da postoji u samom HNS-u što je u suštini u jednu ruku jako dobro", kazao je Aličković na početku razgovora.

Ističe da smo sličan scenarij imali i tokom agresija na Bosnu i Hercegovinu.

"Takav scenarij smo imali i tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu gdje je veliki broj Hrvata dao glas za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a kasnije se jedan dobar dio naravno okrenuo u agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine, tako da vjerujem da je i ovdje sigurno u samom HNS-u, iako oni kažu da je jednoglasno donesene odluke, ipak treba naglasiti da nisu prisustvovali predstavnici HRS-a  isključivo zbog protivljenja javnih nastupa Dragana Čovića. Što se tiče prijetnji koje su danas iznešene, ja ne znam zaista kako Čović to misli da sprovede, kako misli da to uradi, samim pokušajem formiranja tzv. Herceg-Bosne, koja je svakako presuđena u Hagu za UZP, je automatski poziv na rat i poziv na oružani sukob i mislim da je svjestan da je to nemoguća misija da svakako taj njihov pokušaj nametanja tzv. Herceg-Bosne, da ona kao postoji već u zraku je ustvari jedna njihova imaginarna priča i samo želja jedna koja će ostati neostvarena i ostati samo historijski fakt u sudu i sudnici u Hagu u Holandiji", rekao je naš sagovornik.

Dodao je da ne zna kako i na koji način bi se to sprovelo, te da Hrvati u BiH dobro žive.

"Mislim da zaista narod koji postoji u BiH sigurno nekih šest-sedam posto, mislim da mu nije u cilju da dovede u pitanje sve one pozicije koje drži, da se razumijemo, sve institucije kojim upravljaju upravo Hrvati, koji zapravo u BiH jako dobro žive i imaju jako dobru perspektivu mislim da ako bude narod sam prije svega razmišljao glavom da mu neće pasti takav scenario napamet. Svaki pokušaj nasilnog prekrajanja dijelova države BiH je državni udar na nezavisnu zemlju i takvo djelovanje sekundarno postaje legitimni vojni cilj", zaključio je Aličković u razgovoru za naš portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.