4.3.2022. 14:55
2
Isplati li se uopšte voziti automobil: Cijena dizela u Istočnom Sarajevu na pojedinim pumpama premašila 3 KM
Ruska agresija na Ukrajinu odražava se svakodnevno na svjetsku ekonomiju.

Osim što svijet sve više izolira rusku ekonomiju i faktički je razara sankcijama, i svjetska ekonomija doživljava promjene.

Danima već raste cijena nafte pa je jutros dosegla cijenu od 116 dolara po barelu.

Te cijene se odražavaju na cijene na bh. benzinskim pumpama.

Tako se cijena benzina Super 98 približila nevjerovatno cijeni od skoro 3 KM po litru – 2,91.

Super 95 dostigao je cijenu od 2,76 KM po litru, dok je cijena dizela na pojedinim pumpama 2,81 KM.

Ove cijene mogli bi i nastaviti rasti, a iz Vlade FBiH još uvijek nema nikakvih konkretnih poteza po tom pitanju. Jedno od rješenja za trenutnu situaciju da se ukinu ili provremeno suspenduju akcize za gorivo, kako bi se reducirao nagli rast.

Ekonomista i profesor na SSST-u Faruk Hadžić pozvao je Vijeće ministara i Parlament BiH da zakažu hitnu sjednicu i najhitnije suspenduju naplatu akciza na gorivo.

"Dodatno razmotriti i ukidanje naplate PDV-a na gorivo zbog najava velikog skoka cijena goriva u Bosni i Hercegovini. Vlade trebaju hitno formirati krizne štabove koji će pratiti na dnevnoj osnovi rast cijena energenata i imati spremljene mjere u slučaju različitih scenarija. Inflacija se mora zaustaviti na vrijeme", upozorava Hadžić.

On je i obrazložio cijenu litre dizela od 2,76 KM odnosno koliko od toga uzima država: PDV – 0,40 KM, Akciza 0,30 KM, Putarina za izgradnju cesti 0,20 KM, Putarina za izgradnju autocesti 0,20 KM što je 1,10 KM. 

Podsjećamo, nakon što je BHRT objavio da će nabavna cijena goriva od danas skočiti iznositi 3 KM, zavladala je neviđena panika među građanima Sarajeva, te su pumpe u glavnom gradu bile su krcate automobilima. 

Nakon što je FOTOREPORTER Source.ba portala jutros obišao pojedine sarajevske pumpe i provjerio koliko su cijene porasle, kamera našeg portala je posjetila pumpe u Istočnom Sarajevu.

U prilogu pogledajte cijene na pumpama u Istočnom Sarajevu.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.