7.7.2022. 12:45
3
Simbol otpora i podsjetnik na ratne traume Sarajlija: Konzerve od kojih su i mačke umirale, svinjetina umjesto govedine i ostaci iz Vijetnamskog rata
Restaurirani spomenik “ICAR konzerva” u Sarajevu otvoren je danas.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) prošle godine je pokrenuo inicijativu za restauraciju ovog spomenika koji je dio kulturno-historijskog nasljeđa u BiH, u sklopu obilježavanja svog 25. rođendana. 

Grad Sarajevo, u čijoj nadležnosti je spomenik, i Centar za promociju civilnog društva su zajednički finansirali obnovu spomenika, a sama restauracija je plod saradnje sa stručnjacima i stručnjakinjama sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

Svjetski priznat umjetnik, Sarajlija sa adresom u New Yorku, Nebojša Šerić Šoba kao sarkastično prezentiranje stava prema pomoći međunarodne zajednice onima koji su u najtežim vremenima bili primorani jesti sadržinu ovih konzervi, 2007. godine podigao je spomenik u obliku konzerve ICAR upravo međunarodnoj zajednici. 

Spomenik je tokom godina uništen te je ovo bila prilika da se kroz inicijativu CPCD-a te pozitivan odziv uprave Grada Sarajeva i uz saglasnost autora, očuva spomenik na sarajevski otpor i neosporni smisao za humor. “Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva” nalazi se ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. 

ICAR je proizvod osmišljen i izrađen u Italiji, predstavlja jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja zahvaćenim ratnim i sličnim kriznim situacijama. Ovoj čuvenoj konzervi mesa nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo.

Spomenik u obliku ICAR konzerve je trebao biti postavljen ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je idejni tvorac ovog projekta jednom naglasio: "To u stanovitom smislu treba da predstavlja simboličnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice koji bi trebali da posjećuju Predsjedništvo. Poruka je sljedeća: Znamo šta moramo da progutamo!"

Uz pomoć Centra za savremenu umjetnost, 9. aprila 2007. godine podignut je "Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva", ali ne na lokaciji koju je želio Šoba, već kod Zemaljskog muzeja.

I dan danas tema polemika i raznih teorija na forumima

Postoje razna mišljena, a čak i dan danas na forumima vode rasprave i debate o porijeklu, sastavu, kvalitetu i značaju ovog proizvoda. Postoje oni koji tvrde da ova konzervirana govedina ispunjava sve propisane norme koje jedan proizvod koji se masovno proizvodi mora ispunjavati i da je pomogao mnogim ljudima koji nisu imali mogućnost izbora.

Već godinama kruže glasine da su pojedine konzerve koje su poslane u Sarajevo bili ostaci iz Vijetnamskog rata kojima je rok istekao još 70-ih godina 20. stoljeća, da su neke od njih bile radioaktivne, kao i da se u konzervama “govedine” ustvari nalazila svinjetina.

"Mačke umirale od ICAR konzervi"

I bh. influenserica Hana Hadžiavdagić se nedavno na svom Instagram profilu prisjetila djetinjstva u ratnom Sarajevu.

"Imala sam samo sedam godina i skoro završen prvi razred osnovne škole kada je Sarajevo okupirano. Sarajevska opsada sa 1.425 dana jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja. Cijeli rat ostala sam u Sarajevu i s ponosom za sebe kažem da sam dijete opkoljenog Sarajeva. Pohađala sam osnovnu školu u podrumu, učila čitati i pisati uz svijeće. Jela kekse stare 40 godina (zalihe iz Vijetnama) i ICAR konzerve od kojih su čak i mačke umirale, a maštala o čokoladi”, napisala je Hadžiavdagić.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.