26.7.2022. 18:51
6
"Duh nacističke Njemačke danas živi u Sarajevu i antihrvatski je orjentisan. Kriminalne grupe će bacati molotovljeve koktele na zgradu OHR-a"
Protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zbog mogućeg nametanja Izbornog zakona BiH i ustavnih promjena u Federaciji BiH od strane Christiana Schmidta, visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje održani su jučer i danas.

Manja grupa građana noć je provela ispred zgrade OHR-a nakon što je sinoć prema procjenama MUP-a KS na protestima bilo oko 7.000 ljudi.

Na skup je u nedjelju pozvao Dervo Sejdić iz SDP-a, a podršku je dobio od gotovo svih lidera stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Tako su se juče u poslijepodnevnim časovima građanima pridružili između ostalih Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije koji je stigao u pratnji supruge Sebije Izetbegović. Zatim Nermin Nikšić predsjednik SDP-a, Denis Bećirović, jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima, lider SBB-a Fahrudin Radončić, NiP-a Elmedin Konaković, Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić..

Kako su mediji bliski HDZ-u pisali uoči i nakon protesta ispred OHR-a?

Hrvatski Medijski Servis je jučer prije protesta pisao da je jedna strana obaviještajna služba dostavila uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta informaciju da će kriminalne grupe bacati molotovljeve koktele na zgradu OHR-a. 

Isti medij je objavio navodno saznanje da će Schmidt donijeti odluku o nametanju Izbornog zakona.

"Kako HMS saznaje iz pouzdanog izvora, prijetnje nisu i neće pokolebati visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji će sutra objaviti odluku o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, kojima će se djelomično provesti presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" o osiguranju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, ali ne i u izboru hrvatskog člana Predsjedništva", pišu oni.

Još jedan medij blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Bild je na svom Twitter nalogu, uz priloženu izjavu jednog demonstranta sa protesta napisao: "Duh nacističke Njemačke danas živi u Sarajevu. I nije antisemitski nego antihrvatski orijentiran. Poslušajte ovaj govor mržnje prosvjednika. Govoreći o Hrvatima kaže da je to 'treći narod koji se može staviti u dva željeznička vagona'. Tko je ono odvožen u vagonima?"

Večernji list je jučer prije protesta informaciju da je navodno grupa građana "uletjela na tuzlanski aerodrom, te tom prilikom verbalno napala i izvrijeđala Christiana Schmidta".

"Histerija i antihrvatsko ponašanje velikog djela bošnjačke političke javnosti nakon najave o navodnim odlukama OHR-a koje se tiču Izbornog zakona i Ustava FBiH, prerasta i u incidentne situacije", navodi se na početku teksta.
 
(A. Balićevac)
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.