28.7.2022. 15:35
2
"Kaže Zahiragić da si ti došla bez grudnjaka": Vildana Bešlija objavila odvratne poruke koje je dobila
Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija kritizirala je jučer seksistički istup Dževada Poturka, i sad je dobila užasne poruke.

Naime, Poturak je imao, u najmanju ruku, neprimjeren istup u kojem kritizirao haljinu ministrice visokog obrazovanja Aleksandre Nikolić.

Bešlija je takve izjave osudila i tražila žestoku reakciju, a sad je objavila da je dobila grozne poruke.

“Nakon moje jučerašnje reakcije na sjednici zbog seksističkih komentara upućenih ministrici Aleksandri Nikolić, dobijem poruke ovakvog sadržaja. Borba za kulturu dijaloga i ravnopravnost se nastavlja! Zastupnici izgleda djeluju i izvan skupštinskih klupa. Jel tako HarisZahiragić?

Iako je u pitanju tzv. lažni profil i, iako su u pitanju, želim vjerovati, lažni navodi i optužbe na račun kolege iz Skupštine KS, evo zašto je važno da svaki politički subjekt i svaka zastupnica i zastupnik osudi seksizam i mizoginiju kojoj svjedočimo već dva dana – prvo u Parlamentu FBiH, zatim u Skupštini KS, a sada i putem društvenih mreža.

Vašom šutnjom ohrabrujete vaše članice, članove, simpatizerke i simpatizere da rade ovo što rade. Borba za kulturu dijaloga i ravnopravnost se nastavlja”, navela je Bešlija.

U njenom tvitu pogledajte užasne poruke koje je zastupnica Bešlija dobila.

O temi neravnopravnosti žena u politici, te posljednjim seksističkim napadima u federalnom i kantonalnom parlamentu smo danas razgovarali upravo sa zastupnicom Bešlijom. 

"Mislim da je suština da takve seksističke i mizogene napade moramo u korijenu sasijecati. Naš javni prostor je u suštini zatrovan javnom nekulturom dijaloga koja vlada i mislim da svako od nas pojedinačno mora uraditi na pravi način i u istom tom momentu osuditi, pa da se to dalje ne dešava. Ja sam se jučer zaista loše osjećala jer nisam mogla da vjerujem da prisustvujem tome u skupštinskim klupama, radilo se o ženi koja je u tom momentu osim što je ministrica nauke i visokog obrazovanja, u tom momentu bila vršioc dužnosti, dakle mijenjala je premijera (op.a. Edin Forto, premijer KS) i bila je u tom svojstvu i izlagala je određene tačke, dakle imate ženu koja priča o radnim i važnim temama i umjesto da se skoncetrišemo na to, taj zastupnik je našao za shodno da komentariše njen izgled, očigledno nezadovoljan odgovorom koji je dobio. To u suštini znači da tu nedostaje kulture dijaloga i generalno, ne zna se voditi dijalog", kazala je Bešlija na početku razgovora za Source.ba portal.

Neravnopravnost

"Što se tiče žena, ova politička borba i borba za ravnopravnost traje dugi niz godina i sigurna sam po ovome što se dešava trenutno da će trajati još dugo. Žene zaista jesu neravnopravne u tom političkom smislu i dijalogu, jer ovo nije prvi put da se tako razgovara u parlamentima", zaključila je zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija.

(A. Balićevac)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.