27.9.2022. 14:54
9
Ogroman reklamni pano "nikao" u centru Sarajeva, Memo ljutito sa lica mjesta poručio: "Fuj, prodali su simbol bh. otpora da bi se reklamirali"
U blizini mosta Suade i Olge, na obali Miljacke, jutros je "nikao"ogroman reklamni pano, doduše ne kompletan jer je Inspektorat Općine Centar njegovo instaliranje prekinuo.

Kako su saopćili iz Općine Centar, uz zahtjev koji im je priložila firma Arijans iz Sarajeva za postavljanje ovog reklamnog panoa priloženo je rješenje Gradske uprave Grada Sarajeva. Također u zahtjevu je priložena i kopija katastarskog plana, zemljišnoknjižni izvadak i fotomontaža reklamnog panoa. Dok je investitor radova firma Karpas ambalaža iz Banje Luke.

Kako su naveli iz Općine, zatraženo je stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji je iznio pozitivan stav te je i, shodno zakonu, zatraženo i mišljenje Ministarstva saobraćaja - Direkcija za puteve koja je konstatovala da se postavljanje ovog displeja ne može odobriti.

Shodno tome, dodaju iz Općine, urbanista je danas u izvještaju konstatovao da se zahtjevu sa urbanističko-tehničkog aspekta ne može udovoljiti.

"Općina Centar se snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, ali upućujemo apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola. Nećemo tolerisati nelegalnu gradnju na području ove lokalne zajednice", poručio je načelnik Mandić.

Reklamni pano je izazvao veliki revolt i negodovanje stanovnika Sarajeva koji su vidjeli ovaj užas.

"Molim vas ... Molim vas načelniče Centra, gradonačelnice Sarajeva, nemojte ovo raditi, ovo je pješačka/biciklistička staza, imate je kod sebe u planovima (ja sam je planirao i crtao), ovo je pojas raskrsnice, ovaj "objekat" ne može se postaviti ovdje. Molim vas uklonite ovo. Upropaštavate grad. Upropaštavate sigurnost u saobraćaju, upropaštavate održivu urbanu mobilnost (ovo nijedan zakon ne dozvljava). Molim vas ovo uklonite. Molim inspekciju i policiju, da izađu na ovaj objekat, da se vidi ko je dao ovo da se pravi nasred raskrsnice. Molim vas", napisao je profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov na društvenim mrežama. 



Također se oglasio i Dragan Stevanović, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću, koji tvrdi kako Gradska uprava nije dala saglasnost te da se nada kako će odgovorna osoba biti kažnjena u skladu sa zakonom.



Reagovao je i Sulejman Haljevac Memo, kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo.

"Evo nas kod mosta otpora BiH, evo nas kod mosta gdje je pala prva žrtva u Sarajevu. Vidite šta su ovi uradili, ovi katastrofa neradnici, pa vidite, uništili su ovakav simbol, da bi oni imali korist, da bi oni tu se reklamirali, da bi oni uzimali pare, žito...Narod su prodali, prodali su simbol bh. otpora, fuj skinimo ih drugog oktobra", kazao je Haljevac.

Ko nije vidio o čemu se radi, može to uraditi u prilogu članka.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo
9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.