19.1.2023. 11:16
0
Ambulante u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo pune pacijenata: Građanima sugerišu da ne dolaze odmah u dom zdravlja, te da prva dva-tri dana probaju ovladati virusom u kućnim uvjetima
Veliki je pritisak posljednja dva do tri mjeseca na službe koje djeluju u sastavu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo zbog iznadprosječno visokih temperatura za ovo doba godine, ali i velike zagađenosti zraka.

To nam je rekao glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

"80 posto u procentima su respiratorni virusi i to je period od novembra do marta koji je inače rezervisan za respiratorne virusi i mi smo toga svjesni. Međutim, ovog puta stvarno bilježimo brojke van prosjeka godišnjeg, zbog toga što smo imali dva vrlo nepovoljna faktora a to su iznimno visoke vanjske temperature zraka koje su pogodovale širenju virusa i onda imamo ovo drugo što smo imali a to je iznimno veliku zagađenost zraka u Kantonu Sarajevo, koja je negdje pogoršala situaciju po pitanju respiratornog trakta. Kod pacijenata pojave astme, bronhitisa, pacijenti koji imaju plućnu opstruktivnu bolest su imali također pojačane tegobe zbog zagađenog zraka i sve nam je to ostavilo traga na primarnu zdravstvenu zaštitu", kazao je Šarkić na početku razgovora za Source.ba portal. 

Kao lijepu vijest u odnosu na pomenuto navodi da nema pacijenata sa težim kliničkim slikama, te da nemaju transporta prema bolnicama. 

"Znači mahom završavamo mi na nivou Doma zdravlja KS i mahom se može čak završiti i u kućnim uslovima. Sugerišemo svim građanima KS da na neki način sarađuju s nama u smislu dva-tri dana ipak pokušavaju ovladati sami sa upotrebom antipiretika, unošenjem tekućine i pravilne ishrane ukoliko imaju simptome u smislu visoke temperature, malaksalosti, opće malaksalosti, grlobolje.  Dakle, da ne idu odmah u dom zdravlja, da vidimo prva dva-tri dana da se proba ovladati, ukoliko se obori temperatura znači nema potrebe, stanje je dobro. Naravno, ukoliko temperatura ne može četvrti dan da se obori, nego čak šta više raste, pa imate suhi kašalj koji vam radi opstrukciju u disanju, onda naravno treba posjetiti dom zdravlja i onda se anamnezom utvrđuje put pacijenta u smislu da li ide eventualno snimak pluća ili nešto drugo. Tako da, otprilike smo u situaciju gdje imamo jedan iznimno veliki pritisak i ono što je u cirkulaciji osim respiratornih virusa, sigurno i COVID, ova mutirana varijanta koja se dobrim dijelom i odomaćila i ostaće sigurno u kalendaru sezonskih oboljenja i imamo i sezonsku gripu", zaključio je Šarkić. 

Ekipa Source.ba portala je obišla Dom zdravlja Saraj-Polje kako bi provjerili da li se bilježe gužve, a u prilogu članka pogledajte šta je oko naše kamere zabilježilo. 

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.