9.3.2023. 19:34
2
Tragična priča o jednoj od najljepših građevina u Sarajevu: Izgradnja plaćena čak 16 miliona njemačkih maraka. Dom nikada nije dočekao penzionere
Vijećnica, hotel Zagreb, Dom penzionera Nedžarići, robna kuća Sarajka, samo su neki od simbola grada Sarajeva koji su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu devastirani.

Pojedinim objektima je vraćen prvobitni izgled, a neki su prepušteni zubu vremena.

Dom penzionera Nedžarići

Priča o Domu penzionera u Nedžarićima, jednoj od najljepših i najneobičnijih građevina prije razaranja, jedna je od najtužnijih i najtragičnijih.

Nesuđeni Dom penzionera je izgrađen malo prije početka rata u našoj zemlji, te nikada nije primio prve korisnike.

Građevina kakva do tada nije postojala u Sarajevu danas je ruglo grada.



Dom penzionera je počeo sa izgradnjom 1987. godine, a na izgradnji je radila firma GP Bosna.

Cijena izgradnje iznosila je oko 16 miliona njemačkih maraka.

dom-penzionera-nedzarici-1

Objekat se sastojao od 16.000 kvadratnih metara površine i sadržavao je 150 kreveta koji su bili namijenjeni za smještaj penzionera. Toranj na sedam nivoa pored stanova ne bi uključivao samo rezidencijalne usluge za starije osobe, već i jedinicu intenzivne njege na posljednjem spratu i mrtvačnicu u podrumu kule. 



Nije da nikad niko nije uselio u zgradu. Naime, učinile su to snage UN-a, te su na neki način zgradu pretvorili u kasarnu, doduše na kratko jer se u neposrednoj blizini Doma penzionera nalazila prva linija gdje su se vodile žestoke borbe, te je zgrada ali i zona oko zgrade nerijetko bila na meti artiljerijskih napada, zbog čega su trupe UN-a napustile zgradu.


Nekoliko mjeseci kasnije, kada su se vratili, objekat je bio devastiran i opljačkan.

Opis fotografije nije dostupan.
Dom penzionera za vrijeme rata

Do okončanja rata, zgrada je u potpunosti uništena, a u identičnom stanju stoji i dan danas - 31 godinu od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Opis fotografije nije dostupan.

Izgled unutrašnjosti zgrade možete pogledati OVDJE.

Prije skoro 19 mjeseci, visočka firma Mont-ing za 20,1 milion KM je kupila zgradu.

Na ovoj atraktivnoj lokaciji u glavnom gradu je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, te dio za brigu i njegu starijih osoba.

Radovi još uvijek nisu započeli. 

Sarajka

6. aprila 1975. godine, otvorena je robna kuća Sarajka kao poklon preduzeća “Unima” za tridesetogodišnjicu oslobođenja grada. Radila je sve do rata, kada je 1992. godine potpuno izgorjela. Ono sto je ostalo nakon agresile je prodato i na istom mestu je izgrađen BBI centar (danas Aria), koji je otvoren na isti dan kao i Sarajka, 6. aprila 2009. godine.

تويتر \ Nermin Tulic على تويتر: "#Sarajevo Robna kuća "Unima"/"Sarajka"  https://t.co/YuBIuP2V85"

Prema pisanju “Oslobođenja” od 6. aprila 1975. godine, otvaranje robne kuće u Sarajevu prethodnog dana bilo je popraćeno davanjem nadimka “plava ljepotica” ovom izuzetnom zdanju izgrađenom na tadašnjem Trgu oktobra, mjestu gdje su se do tada nalazile zgrada “Gradina” i kafana “Istra“.

Rezultat zajedničke investicije preduzeća “Unima“, “UPI” i “Stambeno preduzeće Sarajevo“, robnu kuću je od 28. februara 1974. do početka 1975. godine, po projektu arhitekta inž. Vladimira Zarahovića iz ZSP “Dom”, gradilo GP “Vranica” iz Sarajeva.

ARIA mall Sarajevo - YouTube
ARIA mall

U suterenu Sarajke nalazila se prodavnica bijele tehnike i samoposluga, na prizemlju i spratovima raznorazne trgovine, dok se na krovu nalazio restoran u kojem su generacije i generacije Sarajlija proslavile svoje maturske večeri, a također su i nastupale zvijezde tadašnje Jugoslavije. Priča se da je Sinan Sakić „okupio“ 700 ljudi na svom nastupu u Sarajki.

File:Robna kuća Sarajka (today BBI Centar).jpg - Wikimedia Commons
Sarajka poslije rata

Hotel Zagreb

Nekadašnji hotel Zagreb je jedan od simbola grada i nalazi se na listi zaštićenih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Zgrada bivšeg hotela Zagreb podignuta je 1898. godine po projektu Karla Paržika kao poslovno najamni objekat, godinu nakon što je trasirana današnja ulica Valtera Perića.

Građena je u duhu historicizma po građevinskim propisima iz 1893. godine, koji su dozvoljavali gradnju zgrada od dva, najviše tri sprata u slučaju širih ulica.

Hotel Zagreb: Još uvijek nepoznata namjena obnovljenog objekta
FOTO: Historijski arhiv Sarajevo

Nekoliko puta je mijenjala vlasnike, a 1932. je od braće Abrama i Salamona Altarca kupuje Željeznička kreditna i potporna zadruga iz Sarajeva.

Uprava zadruge 1933. godine nadograđuje sprat, a objekat služi kao upravna zgrada - Dom zadruge. Tada su u duhu moderne sa fasade uklonjeni historicistički ornamenti, navodi Sarajevo Travel.

Neposredno pred Drugi svjetski rat Ministarstvo trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije zgradu je koristilo za smještaj robnih rezervi.

Četvrta etaža nadograđena je 1945/46. godine, a u objektu do 1950. djeluje Željeznička saobraćajna škola, nakon čega je zgrada adaptirana za smještaj hotela Zagreb.

Objekat je 1972. nacionalizovan i njime od 1983. raspolaže Ugostiteljska radna organizacija Balkan Sarajevo.

Hotel Zagreb u novom ruhu

Početkom opsade Sarajeva, 1992. godine je hotel Zagreb granatiran i zapaljen.

Od 2008. zgrada je u privatnom vlasništvu, a 2015. je obnovljen. 

Vijećnica

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992-95. godine Vijećnica je bila više puta granatirana. U augustu 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestalo oko 80% dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

U noći s 25. na 26. august 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Bio je to, ocjenjuju analitičari, pokušaj uništenja civilizacijskog koda jedne multietničke države. Sarajevska Vijećnica, najreprezentativniji i najljepši objekt iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru.  Vijećnica je tako ponovno postala simbol, ovoga puta simbol nove dimenzije rata u BiH, simbol urbicida. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru. Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.  Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije Vijećnice, ona je konačno u funkciji. Nakon 22 godine, u aprilu 2014. ponovo je obnovljena i otvorena autentičnog izgleda.

(Ajdin B.)
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.