5.4.2023. 12:10
2
"Fadil ovo iskušenje podnosi kao pravi vjernik i junak. I dedo mu je bio Mladi Musliman koji je odležao osam godina": Novalić imao "prečih" poslova pa nije prisustovao izricanju presude
Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je presudom, koju je izrekao presjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Novalić, Solak i Hodžić se obavezuju na naknadu troškova prestupka.

"Jednoglasnom odlukom Jelka Miličević se oslobađa optužbi da je počinila krivično djelo ‘nesavjestan rad u službi’ na način kako je to opisano u optužnici", kazao je sudija Perić.

Njima se optužnicom na teret stavlja počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10,53 miliona KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje".

Novalić nije prisustvovao objavi presude.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića na pitanje zašto nije prisustvovao je kazala da "stranke po zakonu nisu obavezne dođu na objavljivanje presude i on je jutros imao neodložnog posla."

Suđenje im je počelo u februaru 2021. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Državnog suda.

U prilogu možete pogledati izjave advokatica Novalića, Solaka i Hodžića.

Iz advokatskog tima Jelke Miličević nisu htjeli komentarisati presudu.

Presuda ovog slučaja je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama.








Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.