19.5.2023. 13:55
1
Hoće li Alma Čolo u NiP - Pitali smo članove SDA: "Kako je stranka u opoziciji, povukla se jer vidi da nema pozicije na koju može ići"
Još uvijek se ne spušta prašina oko slučaja napuštanje Stranke demokratske akcije od strane Alme Čolo.
Ona je u toj stranci provela 30 godina.

Iz SDA bez zvaničnih reakcija, tek poneki istup pojedinih članova, konkretno Safeta Softića i Šefika Džaferovića.

Na tragu toga, zanimali su nam pojedinačni stavovi članova te stranke o navedenom slučaju.

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić u izjavi za Source.ba portal je kazao da je Čolo sve kazala u svom pismu koje je dostavila organima stranke.

"Ja vjerujem da odlazi zato što ima ambicije da se ostvari na nekim poljima a ne može se ostvariti zbog činjenice da je član stranke. To sam ja razumio iz njenog pisma. Ako je tačno ono što je napisala u onom pismu, čini mi se da kaže da neće biti stranački aktivna, te želim da vjerujem u ono što je ona napisala", smatra Salkić.

Ramiz Salkić više ne vodi klub poslanika Pokreta za državu
Ramiz Salkić

Potpredsjednik Federacije BiH, ali i SDA Refik Lendo u razgovoru za Source portal kaže da mu je žao što je Čolo otišla. 

"Ona je vrijedna i čestita žena, bila je i vrijedna u Stranci demokratske akcije, bila je na različitim funkcijama i zaista nismo imali problema nikakvih sa njom. Ne znam kakvih je ona imala problema. Pismo koje je ona uputila nama je dvije rečenice. Jučer smo mi na sjednici Predsjedništva SDA upoznati sa tim pismom, a dvije rečenice da ona odlazi zbog svog nekog profesionalnog dijela što ima namjeru da se angažuje. Po mojoj procjeni, hoće li u sudstvo ili negdje gdje treba da bude nestranačka, ako je to to, vjerujte da ne znam ništa drugo", rekao je Lendo. 

Na pitanje da li misli da će krenuti putem bivših članova SDA Denisa Zvizdića i Aljoše Čampare koji su prešli u Narod i Pravdu, Lendo odgovara da ne može ništa reći, te da ne bi volio da ide. 

"Ako ide u taj profesionalni svoj dio ja joj želim uspjeh, a ako će mijenjati dresove, ne znam da li je to dobro", zaključio je Lendo.

Član Glavnog odbora SDA Jasmin Duvnjak za Source.ba portal navodi da je Čolo bila dobar i kvalitetan parlamentarac, te da je u svom radu pokazivala visok stepen odgovornosti. 

"I svakako u javnosti prepoznata kroz jednu kulturu dijaloga i pristojnosti. Meni je uvijek žao da neko ko ima određene kvalitete za politički parlamentarni rad, kada odluči da uradi ovo što je Alma uradila", kaže naš sagovornik.

JASMIN DUVNJAK ZA STAV: Očuvali smo ekonomsku i političku stabilnost FBiH u  gotovo nemogućim uvjetima
Jasmin Duvnjak

Državni parlamentarac SDA Nermin Mandra ima samo riječi hvale za Čolo. 

"Ona je moja kolegica iz prošlog saziva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. To je jedna vrijedna žena, čestita, sposobna, odgovoran radnik i pravnik i moje je veliko žaljenje što Alma više nije dio našeg tima, te što se odlučila na povlačenje iz politike ili već šta je, nisam upućen u razloge. Ono što sam vidio iz medija, distancirala se od politike i od funkcija u SDA. Nemam informacije da je negdje drugo pristupila, ali u svakom slučaju žao mi je", kazao je za Source portal Mandra.

Na pitanje da li će pristupiti NiP-u, odgovara da to ne zna. 

nermin mandra | Avaz
Nermin Mandra

Zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko žali zbog odlaska Alme Čolo.

"Ja sam to sinoć rekla na sjednici Predsjedništva SDA i svugdje ću ponoviti, mislim da je sve jasno šta je žena napisala, da želi da se bavi strukom. Meni je žao što je ona otišla, vrlo je stručna i vrijedna i odgovorna. Mislim da na to treba staviti tačku, ono što je ona napisala i da ne treba dalje od toga ići", riječi su sagovornice našeg portala.

Kenela Zuko: Spriječiti povratak u nastavni proces pravosnažno osuđenog  nastavnika – pedofila | Crna hronika BiH
Kenela Zuko

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić smatra da je malo čudan tajming napuštanja stranke.

"Malo je čudno da u ovom periodu bilo ko napušta stranku. Koji su stvarni razlozi kod Alme Čolo ne bih komentarisao jer neću da prejudiciram. Ako je to, ono što je napisala, meni to onako izgleda..mogla je barem sačekati Kongres SDA pa se povući za pola godine, ako je to to, a o ovim drugim stvarima ne bih ukoliko se desi da nakon ovoga osvane na nekoj od pozicija kao stručnjak, to će biti poraz i za nju lično, a i za SDA koja je sebi dozvolila da takvi ljudi dođu tako visoko i dugo godina budu perjanice SDA. Zvizdić i Čampara su veliko razočarenje, poznavao sam ih lično i nadam se da neće njihovim stopama, a ako bude, neće biti ni prvo ni posljednje razočarenje", rekao nam je Zildžić. 

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević nam kaže da on što je pročitao u medijima, je da Čolo želi da se povuče u potpunosti iz politike i da ima par godina do penzije. 

"Tako da ja razumijem to kao njen neki privatni stav kojeg treba poštovati. Sada, vidjećemo hoće li to tako ostati kako je koleginica kazala", riječi su Devića.

Još jedan zastupnik te stranke u Skupštini KS Adi Kalem nam govori da ne zna šta se desilo sa Almom Čolo, te koji su razlozi napuštanja. 

"Ono što sam pročitao iz medija vidio sam da je ona napustila i hoće da se bavi svojom strukom koliko sam shvatio. Neke detalje baš i ne znam", kazao je Kalem.

Adi Kalem - Istinomjer
Adi Kalem

Zastupnik SDA u Federalnom parlamentu Hamdija Abdić smatra da je Čolo bila dobar zastupnik, te da je stranka bila korektna prema njoj. 

"Ona je bila nosilac državne liste. To što je dobila manje glasova od Amora Mašovića, to je nešto drugo i mislim da se treba korektno i razići. Međutim, sada je nova situacija kako je stranka u opoziciji i da naravno vidi se da nema pozicije na koju može ići i ona se povukla, iako je smatram da se nije trebala povlačiti iz stranke, bez obzira što ideš raditi privatno. Ja nisam bio na nikakvoj funkciji a 30 godina sam u stranci, tek sam u zadnjih četiri godine izabran od naroda. Hoću reći da ne treba napuštati i govoriti 'Eto vam Amor Mašović'. Amor je dobio glasove naroda i to je to", zaključio je u razgovoru za naš portal Abdić.

Novinar: Ajdin Balićevac
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.