7.8.2022. 19:55
0
"Napustio bih poziciju načelnika, samo kada bih sa pozicije premijera KS nastavio raditi i za Novi Grad i za sve druge opštine"
Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), ali i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo za predstojeće izbore koji će biti održani 2. oktobra, govorio je za portal Source.

Tom prilikom sa Efendićem smo govorili o aktuelnim projektima koji se trenutno sprovode na području općine Novi Grad Sarajevo, ali i o predstojećim izborima te njegovoj kandidaturi za Skupštinu Kantona Sarajevo.

"U Kantonu Sarajevo ja sam bio kandidat koji je na prošlim izborima pobijedio. Dobio sam  više glasova pojedinačnih nego bilo koja od stranka koje su kasnije napravile 'Šestorku'. Ono što je razlika jeste da tada sam ja bio nosilac liste i nisam imao mogućnost uticati na sastav te liste uopće. Ali sada u ovoj situaciji sam u velikoj mjeri mogao da odaberem saradnike, ljude sa kojima mogu da budem na listi i to je po meni mnogo kvalitetnija i bolja lista nego što je bila 2018. godine, tako da u tom smislu naravno da očekujem pobjedu. Neće to biti previše, jer sam to i ranije ostvario u proteklom ciklusu, ali nažalost formiranjem prvo 'Šestorke', pa još jedne vlade 'Trojke' itd., mislim da je ovaj mandat u KS izgubljen.

Sarajevo je, ako izuzmete Novi Grad i projekte koji su se ovdje realizirali, u protekloj deceniji uglavnom 'zakržljalo', nažalost, moram to tako reći. Vrlo teško, sporo se realiziraju projekti. Gradovi u regionu, svijetu razvijaju se mnogo brže. Ovdje imamo mnogo protivnika, svakog razvoja, svake izgradnje - nema projekta u koji možete ući da vas neće dočekati odmah deset nekih dežurnih čuvara koji će to kritikovati, napadati i pokušati zaustaviti. Svi oni koji bilo šta pokušavaju graditi u Sarajevu, nailaze na probleme, a mi smo evo u Novom Gradu se uspijevali nositi s time", za Source je kazao Efendić te dodao da će funkciju načelnika napustiti samo ukoliko mu se pruži prilika za izvršnu vlast u KS.

"Ako dobijemo dovoljno podrške, a vjerujem da bi mogli dobiti u Skupštini Kantona Sarajevo, dovoljan broj mandata, onda bih bio spreman izvršnu vlast raditi na nivou kantona i to bih naravno podrazumijevalo i povlačenje sa pozicije načelnika, ali samo u slučaju kada bih sa pozicije premijera nastavio raditi i za Novi Grad i za sve druge opštine, onako kako sam radio u proteklih deset godina", otvoreno za portal Source govori Efendić. 


Cijeli razgovor u videu koji je u prilogu. 



Novinarka: Aldina Rovčanin
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.