24.9.2022. 17:40
2
"Nezakonito su mi na vrata poslali inspektore zbog slučaja 'Dženan Memić'. Raspakovali smo taj sistem i pokazali javnosti kako se u tom sistemu radilo"
Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, ujedno i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo delegiran ispred stranke Narod i Pravda (NiP), govorio je za portal Source.

Sa Okerićem smo razgovarali o samom radu Skupštine KS, ali i o pokretanju antikoruptivnog sistema pri ovoj instituciji, za čije pokretanje je bio jedan od incijatora. 

"Mogu se smatrati pionirom borbe protiv korupcije u KS. Pokrenuli smo aktivnosti u KS 2015. godine, koje nisu bile prihvaćene od svih dobronamjerno. Čak su nas ismijavali u tim našim aktivnostima, ali nakon dvije godine već su počeli polahko i opstruirati i sprječavati na neki način naše određene aktivnosti. Međutim, upornošću pojedinaca u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, mi smo zaista napravili jedan vrhunski rezultat", za Source govori Okerić. 

Također, Okerić je govorio i o radu Komisije za sigurnost KS, koja je imala značajnu ulogu u provođenju nadzora u slučaju "Dženan Memić". 

"Ono što smo tada u nadzoru utvrdili jeste da prethodnih desetak godina nismo u KS imali niti jednu jedinu saobraćajnu nesreću sa smrtnom posljedicom, a da smo imali odgovornu osobu i to je bio faktički jedan od alarma. Policija koja prva izlazi na teren, a tužilaštvo postupa prema tim dokazima -  tu je došlo do određenih neslaganja,što zbog nesvjesnog ili lošeg rada ili svjesnog i namjernog okretanja dokaza u pogrešnom smjeru, gdje se nikada nisu utvrdili odgovorni za počinjena prekršajna i krivična djela", za Soruce navodi Okerić. 

Okerić je u razgovoru za Source otvoreno govorio i o tome kako je Tužilaštvo KS tada vršilo pritisak na rad Komisije za sigurnost te kako je i sam nailazio na brojne opstrukcije. 

"Kada se opredijelite da popravljate stanje u društvu, neophodne su vam četiri osobine. To je prije svega integritet, onda znanje zasnovano na iskustvu, hrabrost i istrajnost. Za koju god se od ovih osobina kod osobe koja se opredijelila za popravljanje stanja u društvu ispostavi da je nema - teže će popravljati stanje", govori Okerić za Source te dodaje:

"Tako da smo u nekom ovom periodu od sedam-osam godina zaista raspakovali sistem i pokazali javnosti kako on radi. Meni su u tom periodu nezakonito na vrata poslali inspektore kriminalističke uprave policije KS", navodi Okerić. 

Source: "Ko Vam je poslao?"

Okerić: "Kantonalno tužilaštvo. Bez naloga suda, čak su mi slali određene poruke sa prijetnjom da će, ukoliko ne dozvolim da oni izuzmu izvještaj u slučaju 'Dženana Memića',  oni izvršiti pretres mog stambenog objekta (...). To samo govori o tome koliko se taj policijsko-pravosudni sistem zloupotrebljavao. Sad zamislite kada na vrata jednog zastupnika, koji je direktno involviran u taj predmet tako dolaze, kako i na koji način su se ponašali prema građanima koji nisu imali tu priliku da sazovu press konferenciju, da na neki način pošalju neke jasne poruke", navodi Okerić za portal Source. 

U razgovoru za portal Source, Okerić je govorio i o predstojećim izborima, a cijeli razgovor je u videu koji je u prilogu.

 



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.