9.11.2022. 10:00
3
Tiro: Dodik nema šta da priča o fudbalu, dovoljno kontaminira ovaj prostor i u drugim sferama života. Pobjeda Borca bila je zaslužna
Veliki derbi 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara iz Sarajeva i Borca iz Banja Luke, završen je rezultatom 1:2, nakon čega je uslijedilo niz reakcija. I dok su se Plavi žalili da su „oštećeni“, povodom rezultata utakmice oglasio se i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS), Milorad Dodik, čestitavši igračima Borca.

O svemu tome za portal Source govorio je novinar agencije Anadolija, Bakir Tiro, koji se osvrnuo i na dosadašnji tok sezone, regularnost suđenja utakmica te da li su na tribinama pristune političke i nacionalne razmirice. 

“Ono što smo vidjeli u protekle najmanje dvije ili tri godine, da ne kažem i više, sudijski propusti su doveli do toga da se stvorilo jedno ogromno nepovjerenje na našim stadionima i sigurno da ima tu itekakvih elemenata za nove istrage pravosudnih organa naše zemlje.

Što se tiče same utakmice Željezničara i Boraca, barem na osnovu one tri situacije koje su spomenute kao sporne, ovom prilikom moram da kažem da je pobjeda Borca bila sasvim zaslužna na Grbavici. Borac je odigrao kvalitetnije, taktički zrelije i ključni momenat na utakmici bio je crveni karton Željezničara koji je bio apsolutno opravdan - igrač je išao bez lopte laktom da udari protivničkog igrača, čak se sutradan izvinuo navijačima, što znači da je priznao grešku. Poništeni gol Željezničara pri rezultatu 1:1 je apsolutno opravdan. Dakle, igrač Željezničara ima kontakt, faulira golmana Borca prije nego je loptu udario glavom i koja je ušla u gol. Čak i da je u istom momentu udario loptu glavom, golman je tu zaštitćen - dakle, ne dozvoljava se kontakt, odnosno prekršaj i tu je odluku sudija donio ispravno“, za portal Source govori Tiro.
 
Navodi kako ni sam pobjedonosni gol od strane Borca, koji je naišao na osporavanje od strane Plavih, nije sporan.   

„Osporen je i pobjedonosni gol Borca. Mislim da to apsolutno nije sporna situacija. Dakle, bez obzira, bio on u liniji pasivnoj ili ne, ofsajda, kada je igrač upućivao loptu ka drugom igraču, lopta na toj putanji je dotakla igrača Željezničara. Dakle, posljednji kontakt protivničkog igrača je bio prije nego je došla do igrača Borca koji je postigao gol. Dakle, apsolutno, prema pravilima fudbala, pošto je posljednji kontakt ostvaren - ofsajd ne postoji, on je regularan. Da li je on tu jedan ili dva kartona trebao više pokazati, to je sada pitanje za stručne organe Fudbalskog saveza BiH za koje kažem da su kompromitirani, ali ničim sudija nije uticao na kompromitovanje i pobjedu Borca“, kazao je Tiro. 

Komentirajući izjavu Dodika, Tiro navodi kako „on nema šta da priča o fudbalu“. 

„Što se se tiče same izjave Milorada Dodika, nema on šta da priča o fudbalu. Njegov najveći domet u fudbalu je to što je na mjesto predsjednika svojim izvjesnim državnim udarom smijenio prethodno rukovodstvo Fudbalskog saveza, odnosno tadašnjeg predsjednika Mileta Kovačevića i instalirao svog nećaka, odnosno sestrića Vicu Zeljkovića - političkim putem i putem nepotizma na poziciju predsjednika Fudbalskog saveza BiH, odnosno RS-a. To je njegov najveći domet u fudbalu što može i ja mislim da on dosta kontaminira ovaj prostor u drugim sferama života, neka radi svoj posao za kojeg su ga izabrali tamo ljudi. Dosta mu je da se petlja, odnosno ne treba da se petlja u fudbal, bespredmetno je o njemu pričati“, kazao je Tiro za Source.
 
Komentirajući regularnost suđenja utakmica te da li su se na tribinama prebacile političke i nacionalne razmirice, Tiro navodi: 

„Ono što je evidentno jeste to da su sudije malo nakonjeniji. Odnosno, ne malo nego su nakonjenije banjalučkom Borcu, jer Fudbalskim savezom vladaju strukture koje su bliske Dodiku, odnosno SNSD-u i Zeljkoviću koji je Dodikov sestrić (...). Druga strana medalje je ta da naša liga iz godine u godinu, bez obzira na sve probleme, ima određen kvalitet u odnosu na ostale u regiji.

I mislim da se nikada te nacionalne tenzije nisu ni povukle sa tribina, ali sve je to od sredine do sredine. To se, međutim, ne može reći za navijače Sarajeva, Željezničara, Veleža, Slobode (...). Problem tog huliganizma kod nas je daleko manji nego recimo u Hrvatskoj i Srbiji. Čitao sam jedan tekst u hrvatskim medijima gdje su oni onako podcjenjivački naveli da huligani određuju termine utakmica. A ako se iko može stiditi huligana i huliganizma su oni, jer ti ne možeš proći od Zagreba do Splita da se ne desi neki problem, kad igraju recimo Dinamo ili Hajduk. Znači, što se toga tiče, mi smo daleko na nekom boljem stadijumu od njih, bez obzira na probleme u državi.“


Novinarka: Aldina Rovčanin  

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.