22.11.2022. 21:42
0
Promovisane knjige prof. emeritusa dr. Esada Zgodića: „Ove su knjige nastale kao izraz moga otpora, prkosa i protesta protiv bijede“
U susret 25. novembru - Danu državnosti Bosne i Hercegovine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, upriličena je promocija knjiga profesora emeritusa dr. Esada Zgodića. Riječ je o tri knjige naziva "Demokratija i dužnosti", "Ideja bosanske nacije" i "Naučnici i upravljanje državom".

Inače, radi se o serijelu promocije knjiga koji nosi naziv „FPN ZavnoBook“ koji se na ovom fakultetu organizira uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

"U susret Danu državnosti, odlučili smo da napravimo jedan format koji smo zahvaljujući ideji kolege Jasmina Hasanovića nazvali 'FPN ZavnoBook'(...). Odlučili smo se, zapravo, da krenemo sa jednom promocijom ili serijom promocije knjiga u serijalu, gdje ćemo promovisati knjige naših profesora, bez obzira da li još uvijek rade na fakultetu ili su profesori u emeritusu te predaju samo na doktorskim studijama“, kazao je dekan Fakulteta političkih nauka, Sead Turčalo koji je podsjetio da je dan ranije promovisana i knjiga prof. dr. Nermine Mujagić naziva "Pro et contra ustava: komparacija američkih i bosanskohercegovačkih politika”.

O tri knjige autora prof. emeritusa dr. Esada Zgodića, govorili su prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Elvis Fejzić te viši asistent magistar Jasmin Hasanović. 

Razmatrajući koncepciju dužnosti u okviru knjige „Demokratija i dužnosti“, prof. dr. Mujkić napominje da nas autor uvodi i u samu konfliktnost pojma dužnosti. 

„On zasjeca, rekao bih, političko, na jedan najdublji način. S jedne strane dužnost može da se odnosi, kako ih Zgodić naziva, na građanske poslušnosti koju će dužnost uvijek izjednačiti sa mrežom pozitivnih zakona i koju donosi jedna trenutna konstelacija moći ili vlasti (...). S druge strane postoji politika građanske neposlušnosti, čije koncepcije dužnosti stalno prelaze postojeći poredak, pa kao takve omogućuju i platformu iz koje se može lakše prozreti nepravedan politički poredak“, kazao je prof. dr. Mujkić. 

O knjizi "Naučnici i upravljanje državom" govorio je prof. dr. Elvis Fejzić. 

„Stvarno mislim da je knjiga pisana najhrabrijima među nama, sada zamislite koliko je hrabrosti, strpljenja i snage trebalo profesoru Zgodiću da napiše više od 1200 stranica, jer tu su tri knjige. Pristup ovoj temi je enciklopedijski.  Ako pogledamo ovu najširu ravan, vidjet ćemo da je to djelo o vlasti, vladavini, o upravljanju, što je, zapravo, tradicionalna tema politike - od antike do danas, to se ne mijenja. I kakav god odnos imali prema državi, ne možemo bez države. Vrlo je kontroverzna knjiga s aspekta ove hronologije i kako profesor piše o tome, kako piše o temi vlasti, vladavine i upravi. U različitim dijelovima knjige, imate dojam da se pojavljuju sasvim nove teme i da profesor Zgodić ponekad kritikuje, a ponekad apologira iste stvari. U stvari radi se o tome da autor sve vrijeme dok piše o različitim javnim politikama, različitim javnim poslovima, zapravo, stvara i piše pod uticajem političkog koncepta koji se mijenja“, kaza je prof. dr. Fejzić dodajući da nekad ima osjećaj da određene teme u samoj knjizi imaju i kontradikcijsku formu.

„Ustvari nemaju, profesor na jedan vrlo precizan način analizira taj savremeni politički koncept koji je u potpunosti promijenio i državu i vlast i vladanje i upravljenje i sve. Pišući o tome, jedna od centralnih teza ovdje, sasvim je jasno, da je ovo institucionalni istraživački pristup u politologiji, sve se vrti oko institucija, vlasti, države, i ovdje sada primijenjeno oko toga - kakvu ulogu imaju oni najpametniji među nama, naučnici, da budemo direktini - akademska elita iz različitih miljea, kakvu oni ulogu imaju ili nemaju u procesu upravljanja državom“, navodi prof. dr. Fejzić uz zaključak: 

„Možemo izvući zaključak da on ovdje želi da naglasi 'konverticku' prirodu naučnika, da ne postoji više ništa vrijedno. Ovo je sada kritika naučnika i akademske zajednice. On sada kaže, ta lijepa antička predstava o svemu, pa i o politici i o ulozi onih najpametnijih među nama je davno iza nas. Nema toga više. Mi danas govorimo o prodaji demokratije, komercijalizaciji javnih politika. Ta komercijalizacija nije zahvatila samo demokratiju, ona je već odavno zahvatila i sferu naučnika“, kazao je prof. dr. Fejzić. 

O knjizi "Ideja bosanske nacije" govorio je magistar Jasmin Hasanović. 

„Mislim da je ovo prvo reizdanje jedne od knjiga autora profesora Esada Zgodića (...). U pogledu strukture nju čine tesktovi različitog oblika i forme. Dakle, nije riječ o temackoj monografiji, nego je riječ o mozaiku komentara, bilješki, crtica, autorskih studija čak i intervjua koji su ranije publicirani i koji su kritička reakcija autora na poltiičke pojave“, navodi mr. Hasanović. 

O svojim knjigama govorio je i sam autor prof. emeritus dr. Esad Zgodić. 

„I taj uvid, ta spoznaja da dužnosti nemaju neki respekt i među političarima i među građanima, to me ponukalo i motiviralo da se upustim u jednu veliku, široku, filozofsko - etičku i politološku raspravu o fenomenu dužnosti“, navodi prof. dr. Zgodić.

Same knjige nastale u periodu koji je bio posebno izazovan i za njega lično, navodi autor, zbog čega su ove knjige ujedno i dio njegovog otpora i prkosa.  

„Ove su knjige nastale kao izraz moga otpora, prkosa, protesta protiv bijede u kojoj se čovjek nađe, protiv nesreća koje ga spopadnu. Bile su neka vrsta spasa psihomentalnog života“, istakao je prof. dr. Zgodić. 

Na kraju svoga obraćanja, se izdavačkoj kući „Dobra knjiga“ koja je dugo godina glavni izdavač knjiga u potpisu prof. dr. Esada Zgodića.  

Piše: Aldina Rovčanin 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.