8.2.2023. 16:35
1
Dr. Kovačević: "Od nas se traži da dio suvereniteta isporučimo našim susjedima. Čović već deseti put najavljuje da će nešto biti formirano za 15 dana..."
Dr. Slaven Kovačević, doktor političkih nauka, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije te savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, govorio je za portal Source.

Odnos Washingtona prema BiH

Dr. Kovačević na samom početku intervjua za portal Source, govorio je o posjeti članova Predsjedništva BiH Washingtonu, osvrnuvši se na odnos Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Bosni i Hercegovini u ovom trenutku. 

"Jako je važno da istaknemo jednu stvar - SAD kao velika zemlja imaju i svoje vanjskopolitičke ciljeve i interese. Oni ispoljavaju na bilo kojem kraju planete zemlje svoj vanjskopolitički interes - i ako se taj interes poklopi sa interesom zemlje domaćina, u ovom slučaju sa BiH, onda imate prolaz da radite što ste zamislili. Ali, ako se taj interes ne podudari, onda morate na nivou partnerskih odnosa ukazati na sve nedostatke određene strategije koje SAD planiraju provesti", navodi dr. Kovačević za Source. 

Napominje kako zamisao Sjedinjenih Država u ovom trenutku, nije u podudarnosti sa onim kako oni vide BiH. 

Tri centra Zapadnog Balkana - Zagreb, Beograd i Tirana 

"Zamisao SAD nije podudarna sa onim kako mi vidimo i zamišljamo BiH. Očito je da oni i dalje smatraju BiH etnički podijeljenom zemljom, bez obzira što govore da oni podržavaju suvernitet, teritorijalni integritet i, kako kažu, multietnički karakter BiH. Ali, ova etnička podijeljenost koja je ustvari negativna za BiH i dalje je ukorijenjena u politikama SAD-a prema ovom regionu. Osim toga, njihova ukupna strategija sa kojom smo mi izvjesno vrijeme upoznati, odnosi se na to da oni sa tri centra Zapadnog Balkana nastoje napraviti određenu saradnju, a to su Zagreb, Beograd i Tirana. I vidim da mnogi to ovdje vide kao stvaranje velikodržavnog projekta", navodi dr. Kovačević, dodajući da se tu radi "o potpunoj kontroli Zapadnog Balkana".  

Ističe kako to ne uključuje promjene granica, ali da postoje namjere da se komunicira samo sa Zagrebom, Beogradom i Tiranom. 

"Način da se komunicira samo sa Zagrebom, Beogradom i Tiranom, ulazi u prostor da se od nas traži da mi isporučimo dio našeg suvereniteta, bosanskohercegovačkog, našim susjedima", upozorava dr. Kovačević, dodajući kako bi jedan dio suvereniteta bio prenesen na Srbiju uz pomoć bh. entiteta Republika Srpska, dok bi drugi dio suvereniteta bio bi prenesen na Zagreb kroz izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  


Izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH

Također, u razgovoru za Source, dr. Kovačević se osvrnuo na zahtjev kojim bi se poništile ili izmijenile izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje su nametnute od strane OHR-a. 

"Ako bi Ustavni sud,  hipotetički promatrano, odbio zahtjev gosp. Komšića onda bi, kao i u svim drugim slučajevima kada sud odlučuje, bila stvorena praksa da je moguće mijenjati izborna pravila nakon izbora, da je moguće uvoditi dodatnu diskriminaciju da biste zaštitili politički interes jedne od političkih stranaka", navodi dr. Kovačević. 

Osim toga, govorio je i o tome da li je ideja o građanskoj BiH zaista moguća po mjeri Dejtonskog mirovnog sporazuma i koje su to ustavne reforme u ovom trenutku neophodne za BiH. 

Novoformirana vlast

O novoformiranoj vlasti na državnom nivou, ali i izjavi Dragana Čovića da će uskoro biti formirana vlast na federalnom nivou, dr. Kovačević navodi:

"Mislite na ovo što je Čović najavio da će biti formirana vlada za 15 dana? To je jedno deseti put da on nešto najavljuje da će biti za 15 dana (...). Vidjećemo, ja sam zagovornik demokratije, odnosno ko ima demokratsku većinu datu od građana, a ne od naroda, treba da formira vlast. Nemam nikakav problem da to bude bilo ko, ako je to na izborima tako izglasano", za Source.ba govori dr. Kovačević. 



Cijeli intervju pogledajte u videu koji je u prilogu. 



Razgovarala: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Nein Mustafić 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.